Orasul Mosul, izolat complet de fortele irakiene, pentru prima data. Gruparea ISIS, gata sa se prabuseasca

Ultima actualizare: 27-11-2016 07:02
Mosul

Orasul Mosul din Irak a fost inconjurat complet, pentru prima data, de fortele irakiene, pentru a-l elibera de sub teroarea gruparii Statul Islamic.

Militiile proguvernamentale irakiene, majoritar siite, au cucerit pozitii ale luptatorilor kurzi peshmerga la vest de orasul Mosul, izoland bastionul organizatiei jihadiste Statului Islamic de restul Irakului si al Siriei.

Surse din cadrul luptatorilor peshmerga au confirmat ca militiile Mobilizarii Populare au preluat controlul asupra soselei care duce prin sud-vestul orasului Tel Afar, la vest de Mosul, spre granita siriana.

Inaintarea militiilor, alcatuite dintr-un efectiv de peste 100.000 de oameni, inseamna ca fortele locale ale Statului Islamic sunt inconjurate intr-o zona cuprinsa intre periferia estica a Mosulului, unde trupe irakiene incearca sa patrunda in oras, inca din data de trei noiembrie, intampinand o puternic rezistenta, si regiunea Tel Afar, transmite DPA, preluat de Agerpres.

Pentru a cuceri mai repede orasul Mosul, fortele irakiene au intervenit pe toate rutele, utilizate de jihadisti, pentru aprovizionare. Fortele armate americane sprijina cucerirea Mosulului, cu atacuri aeriene. Marti, armata SUA in Irak a lovit un pod de pe raul Tigris, acesta fiind considerat un punct strategic, intrucat facea legatura intre partea de est si de vest a orasului, facilitand accesul militantilor ISIS.

Intre timp, “ministrul informatiilor” al ISIS, Ziyad Kharufa, considerat raspunzator pentru productia inregistrarilor video, in care se prezentau executii si torturi, difuzate de jihadisti pe retelele sociale, a fost ucis intr-un atac aerian la inceputul acestei saptamani. Procesiunea sa funerara a avut loc miercuri, in vestul Mosulului, conform CNN.

Spitalele din regiunea Kurdistan, ajung sa primeasca si pana la 90 de raniti pe care sa ii trateze, in urma razboiului purtat cu ISIS. Cele mai multe victim sunt persoane civila, potrivit sefului departamentului de Sanatate din provincie, Saman Barzanchi. Medicii spun ca nu mai pot face fata urgentelor, deoarece paturile pentru pacienti sunt pline, ranitii ajung sa fie tratati chiar pe holurile unitatilor medicale si pe podele din spatiile de urgente medicale.

La mijlocul lunii octombrie, forte irakiene, sprijinite de aviatia coalitiei conduse de SUA, au lansat o ofensiva de recucerire a Mosulului, al doilea oras irakian si singurul aflat inca in mainile gruparii Statul Islamic.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO