OMS: Vaccinurile aprobate sunt eficace împotriva "tuturor variantelor virusului"
Vaccinurile disponibile şi aprobate împotriva noului coronavirus sunt până în prezent eficace împotriva "tuturor variantelor virusului", a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
OMS a îndemnat ţările lumii să continue să acţioneze "cu prudenţă" pe durata pandemiei de COVID-19, informează AFP.
În timp ce în Europa situaţia sanitară se îmbunătăţeşte, călătoriile internaţionale ar trebui să fie în continuare evitate "în faţa unei ameninţări persistente şi a unor noi incertitudini", a prevenit Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, referindu-se mai ales la incertitudinile legate de o nouă variantă virală îngrijorătoare, detectată mai întâi în India şi identificată apoi în jumătate dintre cele aproximativ 50 de ţări din acea regiune a lumii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Este o ameninţare incertă", a subliniat Catherine Smallwood, coordonatoarea departamentului pentru situaţii de urgenţă din OMS Europa. "Pandemia nu s-a încheiat", a adăugat ea.
Potrivit datelor OMS, la nivelul regiunii care acoperă o parte din Asia Centrală, numărul cazurilor noi a scăzut cu 60% într-o lună, coborând de la 1,7 milioane la jumătatea lunii aprilie până la 685.000 săptămâna trecută, potrivit Agerpres.
"Mergem în direcţia bună, dar trebuie să rămânem vigilenţi (...) creşterea mobilităţii, a interacţiunilor fizice şi a adunărilor de persoane poate să determine o sporire a transmiterii virusului în Europa", a insistat directorul regional al OMS, subliniind că deplasările şi călătoriile esenţiale au fost menţinute.
Totodată, relaxarea măsurilor sociale ar trebui să fie consolidată printr-o creştere a eforturilor privind depistarea, monitorizarea şi secvenţierea virusului, precum şi prin accelerarea campaniilor de vaccinare.
"Nu există risc zero. Vaccinurile reprezintă probabil lumina de la capătul tunelului, dar nu putem să ne lăsăm orbiţi de acea lumină", a adăugat Hans Kluge.