OMS: În prezent, nu este posibil să fie stabilită sursa precisă a COVID-19
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis marţi că, în etapa actuală, nu este posibil să fie stabilită sursa precisă a noului coronavirus, transmite Reuters.
În acest stadiu, nicio concluzie nu poate fi trasă, a afirmat Takeshi Kasai, directorul regional al OMS pentru Pacificul de vest.
Cu toate acestea, dovezile disponibile sugerează o origine animală a noului coronavirus, a spus Kasai în cadrul unei conferinţe de presă online.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Nu am ascuns nimic"
Preşedintele american Donald Trump a declarat săptămâna trecută că administraţia sa încearcă să stabilească dacă noul coronavirus ar putea să provină dintr-un laborator din Wuhan, centrul Chinei, considerat ca fiind locul de unde a pornit pandemia de COVID-19.
Totodată, OMS a asigurat luni că "nu a ascuns nimic" Statelor Unite ale Americii cu privire la maladia COVID-19, care a făcut aproape 170.000 de morţi în lume de la apariţia sa în decembrie în China, potrivit AFP, citată de Agerpres.
"Din prima zi, nimic nu a fost ascuns de SUA", a declarat luni într-o conferinţă de presă virtuală directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a insistat în repetate rânduri că "OMS nu are niciun secret" în privinţa noului coronavirus.
"Am lansat alerta din prima zi", susţine el.
La rândul său, directorul pentru programe de urgenţă al OMS, Michael Ryan, a indicat că încă de la 1 ianuarie aproximativ 15 reprezentanţi ai Centrului american pentru controlul şi prevenirea Bolilor (CDC) au fost detaşaţi la sediul OMS din Geneva ca parte a "răspunsului la COVID-19".
Statele Unite şi-au suspendat la începutul săptămânii trecute finanţarea pentru OMS, acuzată că ar fi prea apropiată de China şi că a gestionat necorespunzător pandemia.
Presiunea a crescut la 16 aprilie în SUA când republicanii din Congres i-au cerut preşedintelui Donald Trump să condiţioneze reluarea finanţării către OMS de demisia lui Tedros Adhanom Ghebreyesus de la conducerea Organizaţiei, pe care îl acuză că a "eşuat" în a răspunde prompt la criza generată de noul coronavirus.
"Ce este mai rău abia urmează"
La Geneva, şeful OMS şi-a apărat ferm poziţia, lăsând să se înţeleagă că "faptul că personal al CDC este aici, le oferă un avantaj". "OMS nu are niciun secret. Pentru că este periculos dacă păstrezi informaţii secrete sau confidenţiale. OMS nu are niciun secret", a insistat Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de AFP.
El şi-a reiterat apelul la "unitate naţională" şi "solidaritate globală", asigurând că "nu trebuie să ne fie frică" de pandemia de COVID-19.
"Fără unitate naţională şi solidaritate globală, vă pot asigura: ceea ce este mai rău abia urmează. Deci, să prevenim această tragedie", a spus Tedros, asigurând că "politica este susceptibilă să alimenteze pandemia".
Washingtonul susţine că propriile măsuri în faţa crizei, în special închiderea progresivă a frontierei SUA, s-au confruntat cu o "puternică rezistenţă" din partea OMS, care a "continuat să-i laude pe liderii chinezi pentru 'disponibilitatea lor de a împărtăşi informaţii'".
De asemenea, guvernul american acuză OMS că a neglijat informaţii-cheie cu privire la posibila transmitere a coronavirusului de la om la om, transmise de Taiwan la sfârşitul lunii decembrie 2019, conform AFP.
Avertismentul privind ridicarea prea rapidă a restricțiilor
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat marţi că ridicarea oricăror restricţii impuse pentru stăvilirea transmiterii noului coronavirus trebuie să fie graduală.
Dacă interdicţiile vor fi relaxate prea curând, va exista o recrudescenţă a infectărilor, precizează Takeshi Kasai, director regional pentru Pacificul de Vest în cadrul OMS.
Măsurile de izolare s-au dovedit eficiente, iar oamenii trebuie să fie pregătiţi pentru a adopta un stil de viaţă diferit, care să permită funcţionarea societăţii, dar şi ţinerea sub control a răspândirii coronavirusului, a spus Takeshi Kasai, potrivit Agerpres.
Trebuie să adaptăm felul în care trăim, precum şi sistemele de sănătate odată cu desfăşurarea epidemiei, a susţinut Kasai în timpul unei conferinţe de presă online.