OMS, despre accelerarea pandemiei în Europa: "Va împinge sistemul la capătul prăpastiei"
Numărul noilor cazuri de coronavirus este în creştere în Europa, a avertizat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care a atras atenţia asupra stării sistemului de sănătate.
"Săptămâna trecută, Europa s-a confruntat cu o creştere a numărului de cazuri săptămânale pentru prima oară după mai multe luni (...) 30 de ţări au fost afectate de o creştere a noilor cazuri de coronavirus în cursul ultimelor două săptămâni", a declarat directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge, la o conferinţă difuzată online din Copenhaga.
"În 11 dintre aceste ţări, accelerarea transmiterii a antrenat o recrudescenţă semnificativă care, dacă nu este controlată, va împinge sistemele de sănătate la capătul prăpastiei încă o dată în Europa", a declarat oficialul OMS, fără să nominalizeze vreo ţară sau să ofere cifre naţionale.
Răspunsul Europei la pandemie
Potrivit OMS, regiunea înregistrează zilnic câte 20.000 noi cazuri de coronavirus şi peste 700 de decese.
Hans Kluge a salutat pe de de altă parte "reacţia rapidă" a unor ţări precum Polonia, Germania, Spania şi Israel în faţa escaladării noilor cazuri survenite "în şcoli, mine de cărbune şi unităţi de producţie alimentară".
"Când noi focare de cazuri au apărut, acestea au fost controlate prin intervenţii rapide şi bine ţintite", a spus el.
Germania a anunţat pentru prima oară marţi o reintroducere a izolării la scară locală care vizează peste 600.000 de persoane.
Cauza este apariţia unor important focar de contaminare având ca origine cel mai mare abator din Europa, în Renania de Nord Westfalia (vestul ţării).
Europa, care se întinde de la Atlantic până la Pacific şi cuprinde 53 de ţări heteroclite, de la Rusia până la Andorra, este un teritoriu care numără în total peste 2,5 milioane de cazuri oficiale de coronavirus, notează OMS.
Impactul COVID-19 în Africa
Pandemia de coronavirus din Africa perturbă campanii de vaccinare, programe de tratament împotriva paludismului şi SIDA, precum şi numeroase alte operaţiuni de sănătate, a declarat miercuri directorul OMS, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Numeroase servicii esenţiale au fost întrerupte fie parţial, fie complet", a afirmat el într-o videoconferinţă organizată de Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor (CDC) al Uniunii Africane.
"Întreruperea altor servicii precum campaniile de vaccinare şi tratamentul împotriva paludismului şi SIDA ameninţă să distrugă decenii de progres", a atras atenţia directorul OMS.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!