Oligarhul infractor Ilan Șor, către ambasadorul UE în Moldova: ”Dispari!”. Ce l-a deranjat pe fugarul prorus
Oligarhul prorus Ilan Șor, fugit din Moldova după condamnarea la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare de un miliard de dolari, i-a spus ambasadorului UE la Chișinău să ”dispară”.
Oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare de un miliard de dolari din Republica Moldova, a cerut ca reprezentantul Uniunii Europene la Chişinău, ambasadorul Janis Mazeiks, să fie declarat persona non grata pe teritoriul ţării.
Într-o replică acidă, diplomatul l-a îndemnat pe Ilan Şor să revină în Moldova, pentru că aici „îşi poate petrece următorii 15 ani fără să îşi schimbe locaţia”.
Ilan Şor, care se sustrage de la executarea pedepsei ascuzându-se - cel puţin până de curând - în Israel, ţară al cărei cetăţean este, a fost deranjat că diplomatul european s-ar fi referit la echipa sa şi la cea a partidului prorus „Şansă”, pe care îl finanţează, cu calificativul „grup infracţional organizat”.
„Mă întreb ce forţe l-au obligat pe ambasadorul UE, Jānis Mažeiks, să arunce cu noroi în politicienii moldoveni. Acesta a decis să se amestece în treburile interne ale ţării mele şi i-a numit pe cei mai altruişti şi oneşti politicieni din echipa mea şi din Partidul Şansă „grup infracţional organizat”. (…) Mažeiks şi oamenii lui ar trebui să fie imediat declaraţi persona non grata. Ei abuzează de statutul lor pentru a influenţa situaţia politică de la noi sub pretextul „sprijinirii democraţiei”, dar de fapt îi încalcă fundamentele. (…) Pleacă din ţară, nerespectat domn Mažeiks!”, a scris Şor pe Facebook, în română şi rusă, postând o fotografie cu ambasadorul UE pe care este scris cu litere mari „DISPARI”.
Reprezentantul UE în Moldova, ambasadorul Janis Mazeiks, i-a dat replica lui Ilan Şor într-o postare sarcastică făcută în limba română pe Facebook.
„Este îmbucurător să văd că un infractor condamnat vrea să plec din Republica Moldova. Înseamnă că facem exact ceea ce trebuie, ajutând statul să scoată banii murdari din politica moldovenească. Oricum, sunt sigur că mulţi moldoveni şi-ar dori ca „cel mai altruist şi onest politician” să revină în Moldova, unde îşi poate petrece următorii 15 ani fără să-şi schimbe locaţia”, a transmis ambasadorul.
Ilan Șor a părăsit Israelul și se află în Rusia sau Turcia
Declaraţia ambasadorului se referă la faptul că, potrivit celor mai recente informaţii ale Interpol, Ilan Şor ar fi părăsit Israelul, dar nu se ştie exact unde se află. Presa a scris că ar putea fi în Turcia sau în Rusia.
Disputa online dintre Ilan Şor şi ambasadorul UE în Moldova intervine după ce Janis Mazeiks a comentat excluderea partidului Şansă, afiliat cu Ilan Şor, din cursa electorală pentru alegerile locale desfăşurate la 5 noiembrie în Republica Moldova.
El a calificat decizia drept una „extraordinară” şi le-a recomandat autorităţilor să consolideze cadrul legal, astfel încât, pe viitor, astfel de decizii să poată fi luate din timp, fără a apela la o comisie pentru situaţii de urgenţă, scrie NewsMaker.
Decizia de excludere a partidului Şansă a fost anunţată în ultima zi a campaniei electorale, cu două zile înainte de desfăşurarea scrutinului.
„Noi am văzut încercări de a influenţa democraţia. Am văzut aceste fluxuri de bani externi care vin în Republica Moldova. Într-adevăr, a fost vizibil. Este vorba, potrivit SIS, de milioane”, a declarat joi Mazeiks în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
Oligarhul prorus plătește din străinătate proteste la Chișinău pentru destabilizarea Moldovei
Partidul Şansă, afiliat lui Ilan Şor, a fost exclus de la alegerile locale din motive de securitate naţională, prin decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. În consecinţă, Comisia Electorală Centrală a aplicat ştampila „RETRAS” pe toate buletinele de vot, iar formaţiunea nu a putut participa la scrutin. Partidul Şansă şi echipa fugarului Ilan Şor au condamnat scoaterea partidului din cursa electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie şi au contestat hotărârea CSE în instanţele de judecată.
După ce partidul „ŞOR” legat direct de oligarhul fugar a fost declarat neconstituţional, în locul său a apărut o altă formaţiune politică, cu acelaşi nume, Blocul Ş.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noştri” şi Partidul Politic „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”. Anunţul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Şor, fostul lider al Partidului ŞOR, scrie NewsMaker.
Între timp, partidul „Ai noştri” a fost redenumit în Partidul Politic „ŞANSĂ”, iar în mai puţin de două săptămâni la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care preşedintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul preşedinte al partidului „ŞANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu.
Recent, Partidul „Şansă” a anunţat că îşi uneşte oficial forţele cu echipa politicianului fugar Ilan Şor. Ulterior, Şor a anunţat, alături de deputata ŞOR Marina Tauber, că vor susţine candidaţii acestui partid, în special la şefia Primăriei Bălţi şi Orhei.
Ilan Şor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. De atunci, omul de afaceri prorus a „orchestrat” din străinătate mai multe proteste anti-guvernamentale la Chişinău, plătindu-i pe participanţi.
Sursa: News.ro
Etichete: uniunea europeana, Republica Moldova, scandal, ambasador, ilan șor,
Dată publicare:
11-11-2023 20:56