Oficial CE: Orice fel de restrictii aplicate de Marea Britanie muncitorilor din UE sunt ilegale
Orice fel de restrictii aplicate de Marea Britanie muncitorilor din Uniunea Europeana sunt ilegale, iar acuzatiile privind turismul pentru beneficiile sociale nu sunt sustinute de date, a declarat purtatorul de cuvant al CE, Jonathan Todd.
Intrebat despre intentiile Guvernului britanic de a introduce un prag maxim anual de 75.000 de imigranti UE, Jonathan Todd a precizat ca trebuie asteptate propunerile oficiale ale Londrei, dar a subliniat ca orice restrictii aplicate liberei circulatii sunt "ilegale".
"Restrictionarea liberei circulatii a muncitorilor ar fi un autogol imens dat economiei britanice si sistemului de beneficii sociale, care, in prezent, au beneficii uriase de pe urma afluxului de muncitori straini din alte tari europene. Dupa cum stiti orice astfel de restrictii ar fi ilegale potrivit regulilor actuale", a spus Jonathan Todd, in cadrul briefingului de presa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Referitor la acuzatiile privind turismul social, oficialul european a evidentiat ca nici Marea Britanie, nici alte state membre "nu au prezentat Comisiei date care sa arate ca exista o problema larg raspandita sau sistemica".
"Dimpotriva, mai multe studii au aratat ca oamenii se duc in alte tari pentru a munci si, de obicei, platesc mai mult in materie de taxe si asigurari sociale decat primesc ca beneficii de la sistemul de asigurari sociale", a subliniat purtatorul de cuvant al CE.
Totodata, acesta a respins si eventuala legatura pe care Londra ar putea sa o faca intre PIB-ul unei tari UE si libera circulatie.
"Este putin riscant sa discutam despre planuri, despre idei vehiculate (...) Libera circulatie a persoanelor, libera circulatie a muncitorilor sunt principii fundamentale prevazute in tratatele fondatoare (ale UE) si orice restrictii privind libera circulatie a muncitorilor stipulate in tratatele individuale de aderare trebuie sa fie strict limitate in timp", a spus Jonathan Todd, reamintind ca restrictiile pentru romani si bulgari se vor ridica la 1 ianuarie 2014, dupa sapte ani de la aderarea la Uniunea Europeana.
Guvernul britanic planuieste sa introduca un prag maxim anual de 75.000 de imigranti UE, in cadrul unui plan de revizuire a politicilor in domeniul liberei circulatii, si o inasprire a criteriilor de angajare, potrivit unui raport scurs in presa, relateaza The Guardian in editia electronica.
De asemenea, David Cameron doreste ca doar muncitorii din tarile cu un nivel similar de bunastare ca cel al Marii Britanii sa beneficieze de libera circulatie pe piata muncii, fara restrictii. Premierul britanic a declarat, vineri, ca sunt necesare noi restrictii pentru a nu mai repeta "greseala" din 2004, cand guvernul laburist a permis unui numar de 1,5 milioane de imigranti din Polonia si alte tari din Estul Europei sa vina in Marea Britanie.
Restrictiile s-ar aplica tarilor care ar putea adera in viitor la UE, precum Turcia, noteaza Daily Telegraph. Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta, Malta si Marea Britanie impun inca restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari. In decembrie 2012, Comisia Europeana si-a dat acordul ca Spania sa reintroduca restrictiile pentru muncitorii romani, din cauza crizei economice si financiare.
Restrictiile vor fi ridicate in toate statele membre UE de la 1 ianuarie 2014, in pofida unor politicieni care au sustinut ca aceasta masura va provoca un val de migratie a romanilor si bulgarilor.