Ofensiva de proportii pentru indepartarea jihadistilor din nordul Raqqa, fief-ul ISIS: "Rusia, gata sa se coordoneze cu SUA"

Dată publicare: 24-05-2016 17:44
Dată actualizare: 27-05-2016 07:11


soldat sirian - agerpres

O coalitie arabo-kurda a anuntat marti lansarea unei operatiuni, sustinuta de coalitia condusa de Washington, pentru a indeparta organizatia jihadista Stat Islamic din nordul Raqqa, fief-ul gruparii in Siria, relateaza Agerpres, citand AFP.

 

"'Cu participarea tuturor unitatilor Fortelor democratice siriene, incepem o operatiune pentru a elibera nordul Raqqa", au scris pe Twitter Fortele democratice siriene (FDS) citand-o pe Rojda Felat, o comandanta a acestei coalitii arabo-kurde, precizand ca ofensiva are loc cu coalitia antijihadista condusa de SUA.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a anuntat la randul sau inceperea acestei operatiuni cu "atacuri intense ale coalitiei din aceasta dimineata (...) in nordul orasului Raqqa si asupra orasului insusi". Cel putin 22 de jihadisti au fost ucisi, potrivit OSDO.

Acest anunt survine la trei zile dupa o scurta vizita efectuata in Siria de comandantul fortelor americane in Orientul Mijlociu (Centcom), generalul Joe Votel, pentru intrevederi cu forte speciale americane desfasurate la fata locului si combatanti locali "in vederea pregatirii ofensivei asupra Raqqa", au mentionat surse militare americane.

Lavrov: Rusia, gata sa se coordoneze cu Washingtonul si kurzii pentru a-i alunga pe jihadisti din Raqqa

Rusia anuntat marti ca este gata sa-si coordoneze actiunile cu cele ale coalitiei arabo-kurde si ale SUA, pentru a-i alunga pe jihadistii organizatiei Stat Islamic din fieful lor din Siria, Raqqa, informeaza Interfax si AFP.“Nu stiu cat de reale sunt informatiile conform carora astfel de actiuni au inceput deja, insa pot sa afirm cu toata responsabilitatea ca noi suntem deschisi unei asemenea coordonari”, a spus ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, intrebat cum comenteaza anuntul facut cu putin timp inainte de partidul kurd “Uniunea Democratica”, potrivit caruia in viitorul apropiat va incepe o faza activa a ofensivei asupra Raqqa, cu participarea kurzilor, SUA si Rusia.

“Desigur, Raqqa este doar unul dintre obiectivele coalitiei antiteroriste, la fel ca Mosul din Irak. Suntem convinsi ca aceste localitati ar fi putut fi eliberate mai repede, daca militarii nostri (rusi si americani) ar fi inceput sa-si coordoneze actiunile mult mai devreme”, a subliniat seful diplomatiei ruse. Totodata, el a spus ca in prezent “exista sansa ca o asemenea coordonare sa aiba loc”.“Plecam de la ideea ca aviatia militara a Rusiei si aviatia coalitiei conduse de SUA trebuie sa actioneze in mod sincronizat, coordonat si sa-i ajute pe cei care, la sol, lupta in mod real impotriva detasamentelor de teroristi. In primul rand, este vorba despre fortele armate ale Siriei si, desigur, de diferite grupari ale kurzilor, inclusiv de aripa armata a partidului Uniunea Democratica”, a adaugat ministrul de externe al Federatiei Ruse.

Recucerirea orasului sirian Raqqa este, alaturi de cea a orasului Mosul din Irak, un mare obiectiv al coalitiei internationale anti-SI. Rusia a propus saptamana trecuta SUA efectuarea de lovituri comune impotriva gruparilor jihadiste in Siria, o propunere imediat respinsa de catre Washington.

 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO