O romanca in elita baletului mondial. I-a cucerit pe americani si a fost laudata de New York Times


Ultimul update: Marti 23 Octombrie 2012 10:45
Data publicarii: Vineri 15 Iulie 2011 10:21
Categorie: Stiri externe
Alina Cojocaru

Stagiunea de primavara 2011 a American Ballet Theatre s-a incheiat. Unul dintre invitatii de onoare ai baletului american a fost si romanca Alina Cojocaru, care a cucerit publicul cu trei roluri de exceptie.

Alina a demonstrat inca o data ca nimeni nu o interpreteaza pe “Giselle” mai bine ca ea. A fost o Aurora de exceptie in “Frumoasa din padurea adormita” si a triumfat cu rolul din “Don Quijote”.

Ceilalti doi invitati de onoare ai baletului american au fost Natalia Osipova si Ivan Vasiliev, de la Baletul Bolshoi din Moscova.

Alina si-a sarbatorit si ziua de nastere in timpul stagiunii, ea implinind 30 de ani.

Alina Cojocaru, nascuta la Bucuresti, a studiat la Kiev timp de sapte ani, perfectionandu-se apoi, din 1997, la Scoala Regala de Balet din Londra, in urma castigarii unei burse in cadrul Concursului International de Balet de la Laussane.

A dansat in cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutand in "Don Quijote", "Frumoasa din padurea adormita", "Spargatorul de nuci", "Coppelia").

A revenit la Londra in 1999, fiind promovata ca prim-balerina.

Dupa succesul repurtat in "Giselle", ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluand apoi in rolul Odette-Odile din "Lacul lebedelor", "Romeo si Julieta" (coregrafia Kenneth McMillan), "Don Quijote" (in viziunea lui Rudolf Nureev), "Evgheni Oneghin" (semnat de John Cranko), "Baiadera" (realizata de Natalia Makarova).

In repertoriul sau s-au mai adaugat, in ultima vreme, noi titluri precum "Mayerling", "Gong", "Sylfida", "Manon" (in coregrafia lui McMillan).

In 2002, Alina Cojocaru a aparut pentru prima oara pe scena romaneasca, interpretand, alaturi de ansamblul Operei Nationale Bucuresti, rolul titular din "Giselle", revenind apoi, in anul urmator, pentru a dansa, alaturi de Johan Kobborg, in cadrul Galei de Balet din Festivalul si Concursul International "George Enescu".

A primit distinctia Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler. Alina Cojocaru a fost desemnata, in 2004, cea mai buna balerina in cadrul festivalului Monaco Dance Forum, la Gala Premiilor Nijinsky, distinctie acordata o data la doi ani.

In 2005, ea a prezentat, la Sala Palatului din Capitala, spectacolul de balet "Don Quijote", iar la inceputul anului 2007, a sustinut, la Teatrul National Bucuresti, alte doua spectacole. Alina Cojocaru a revenit pe scena romaneasca, la Opera Nationala Bucuresti, in ianuarie 2008, in spectacolul de balet "Baiadera", precum si in luna mai a acestui an, in "Giselle".

In 2009, evolutia balerinei Alina Cojocaru in spectacolul "Giselle" din 2001, la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece in topul celor mai bune dansuri ale deceniului. Iar in 2010 Alina a primit titlul de "Balerina deceniului", decernat cu ocazia unei prestigioase gale internationale de balet - "Stars of the 21st Century".

Sursa: New York Times

Sa ne mandrim! Romanca Alina Cojocaru e
Lacul lebedelor fara pene! Balerine goale danseaza pe muzica lui Ceaikovski
VIDEO PROTVPLUS.RO