O româncă a murit într-un spital din Spania, după ce a așteptat 12 ore să i se ofere îngrijiri medicale

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
Romanca moarta in Spania
Captură euroweeklynews.com

O româncă de 64 de ani a murit, într-un spital din Spania, după ce a petrecut 12 ore în sala de așteptare, fără să îi fie acordată asistență medicală.

Incidentul a avut loc în 21 decembrie, la spitalul public San Juan de la Cruz din orașul Ubeda, au declarat surse pentru El Mundo. Aurelia Doina, în vârstă de 64 de ani, a venit la urgențe cu o afecțiune „destul de serioasă”, la recomandarea unui medic de la un azil pentru bătrâni din apropiere de Quesada, unde aceasta locuia.

Femeia a fost însoțită la unitatea medicală de o angajată a căminului pentru bătrâni și a fost repartizată unui departament care să se ocupe de afecțiunea sa. Cu toate acestea, din cauză că Aurelia Doina a venit la Unitatea de Urgență însoțită, nu s-a activat protocolul care este valabil pentru pacienții care se prezintă neînsoțiți la spital, au mai spus sursele.

În jurul orei 14.00, ea a fost așezată pe o targă și ținută în sala de așteptare. La un moment dat, personalul medical i-a strigat de câteva ori numele. Întrucât femeia nu a răspuns, oamenii au crezut că murise. Însă opt ore mai târziu, când s-a schimbat tura, un medic a întrebat cine este femeia pe care o observase respirând cu dificultate. Când, în sfârșit, au decis să se ocupe de ea, femeia murise.

Un raport al poliției relevă că, de la momentul primirii și până la schimbarea de tură, nimeni nu i-a acordat atenție, scrie Euroweekly. Deși conducerea azilului susține că au încercat să îl contacteze pe fiul bătrânei de când au dus-o la spital, el a declarat poliției că a aflat de starea mamei sale după ce bătrâna murise.

Ca urmare a incidentului, Poliția Națională și conducerea spitalului au deschis anchete.

Reprezentanții spitalului au precizat, într-un comunicat de presă, că au deschis o anchetă privind moartea pacientei și încearcă să „determine circumstanțele producerii decesului și pentru stabilirea unor măsuri care să prevină repetarea a astfel de tragedii”. Totodată, în contextul în care a fost deschisă o anchetă judiciară, conducerea unității mecicale a precizat că „regretă decesul și circumstanțele în care s-a produs”.

Managerul spitalului, Antonio Resola, a declarat presei spaniole că atunci când este aglomerat în sălile de așteptare, „unii pacienți aleg să plece”. Totodată, el a mai precizat că „medicii au crezut că femeia era un caz terminal și că murise de ceva timp când a fost găsită.”

Anterior decesului, secția de primiri urgențe denunța faptul că, în timpul iernii, se confruntă cu un număr mai mare de pacienți – mai ales în perioada Crăciunului, vizate fiind persoanele mai în vârstă, expuse la efectele anotimului rece.

Cu jumătate de ani înainte, cel mai mare sindicat din Spania acuza spitalul de un deficit de personal, criticând totodată managementul și serviciile unității medicale.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO