O rachetă rusească a trimis pe orbită 30 de sateliți britanici. Ce scop va avea „constelația”
O rachetă Soyuz a fost lansată în spaţiu, vineri, de la cosmodromul Vostochny din Extremul Orient rus, transportând peste 30 de sateliţi aparţinând companiei britanice de internet de mare viteză OneWeb, relatează DPA.
"Vehiculul de lansare Soyuz-2.1b împreună cu un booster Fregat şi 36 de sateliţi de comunicaţii OneWeb au fost lansaţi de pe cosmodromul Vostochny", a scris vineri pe Twitter Roscosmos.
Această lansare va extinde numărul sateliţilor OneWeb de pe orbită la 110, în cadrul unei flote ce va cuprinde 648 de sateliţi, potrivit operatorului OneWeb, citat de Reuters.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"În conformitate cu secvenţa de zbor, sateliţii OneWeb vor fi separaţi în mod secvenţial în grupuri de patru", a declarat agenţia spaţială rusă Roscosmos într-un comunicat emis după lansare.
Compania OneWeb intenţionează să ofere internet wireless de mare viteză oriunde în lume printr-o reţea de sateliţi plasaţi pe orbita joasă a Pământului, la o altitudine de aproximativ 1.200 de kilometri.
OneWeb are în vedere ca serviciile sale să devină disponibile pe piaţă până la sfârşitul anului viitor, conform informaţiilor prezentate de companie.
Constelaţia alcătuită din aproximativ 650 de sateliţi dorită de OneWeb va oferi internet de mare viteză şi servicii pentru numeroşi consumatori din sectoare precum aeronautic, maritim, răspuns în situaţii de urgenţă, dar şi pentru consumatorii casnici.
Compania OneWeb are de înfruntat competiţia în acest domeniu - constelaţia de sateliţi Starlink a companiei lui Elon Musk, SpaceX, şi flota de sateliţi Kuiper a companiei Amazon.
Demarat în 2014 de antreprenorul american Greg Wyler, proiectul OneWeb şi-a fixat obiectivul de a reduce "fractura digitală" existentă pe plan mondial. Administratorii acestui proiect au promis că vor crea "internet pentru toţi" prin reţeaua de circa 650 de sateliţi, însă demersul s-a blocat într-o luptă constantă pentru strângerea fondurilor necesare, notează Reuters.
OneWeb a anunţat luna trecută că a fost salvată de la faliment cu 1 miliard de dolari în investiţii de capital din partea unui consorţiu format din guvernul britanic şi Bharti Enterprises din India, noii proprietari ai companiei din Marea Britanie, notează Reuters.