O ''puşculiţă'' veche de 1.200 de ani cu monede de aur, găsită în Israel. Cui ar fi aparținut

Ultima actualizare: 30-12-2019 11:47
Monede Israel
Xinhua

Un tezaur alcătuit din şapte monede de aur datând din urmă cu 1.200 de ani a fost descoperit de arheologi israelieni, a anunţat Autoritatea pentru Antichităţi din Israel (IAA), citată luni de agenţia Xinhua, transmite Agerpres.

Monedele, datând din perioada islamică timpurie, au fost găsite într-un ulcior de lut spart, în timpul săpăturilor arheologice din oraşul Yavne din centrul Israelului.

Excavaţiile au scos la iveală o zonă industrială vastă, activă timp de secole.

Arheologii sugerează că acest tezaur ar fi putut fi ''puşculiţa'' unui olar.

Imagini în galeria foto

Una dintre monede este dinarul de aur al califului Harun al-Rashid (care a domnit între anii 786 - 809 d.Hr.) - aflat la baza popularei colecţii de poveşti ''Arabian Nights'' (''Nopţi Arabe''), cunoscută şi sub numele de ''O mie şi una de nopţi''.

Potrivit arheologilor, ''aceşti dinari de aur au fost emişi de dinastia aghlabizilor, care a domnit în Africa de Nord, în regiunea Tunisiei moderne, în numele califatului Abbasid, concentrat la Bagdad''.

Excavaţiile ample au scos la iveală o cantitate neobişnuit de mare de cuptoare de ceramică, active la sfârşitul perioadei bizantine şi începutul perioadei islamice timpurii (secolele 7-9 d.Hr.). Cuptoarele erau destinate producţiei comerciale de ulcioare, vase de gătit şi boluri.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO