O jurnalistă din SUA, acuzată de lovitură de stat, după ce l-a criticat pe Twitter pe președintele din Zimbabwe
O femeie din Statele Unite a fost reținută, vineri, de autoritățile din Zimbabwe, fiind acuzată că ar fi plănuit o lovitură de stat.
Martha O’ Donovan a ajuns în atenția autorităților după ce, într-o postare pe un cont de Twitter despre care autoritățile presupun că i-ar aparține, a scris că președintele Robert Mugabe este „egoist și bolnav”. Din acest motiv, ea a fost acuzată și de subimarea autorităților sau că a insultat șeful statului, potrivit The Guardian.
We are being led by a selfish & sick man @GomoDubi @tafadzwamarere @Busisa74 @caesarzvayi @mayor_justice @JessieFMajome @ProfJNMoyo @263Chat pic.twitter.com/9Q2PDsFrwV
— mmatigari (@matigary) October 11, 2017
Arestarea vine la câteva săptămâni după ce Mugabe a desemnat un ministru pentru securitatea cibernetică, care să acționeze ca un fel de poliție pe rețelele de socializare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Într-o declarație acordată agenției Associated Press, Martha O’Donovan a declarat că „respinge acuzațiile”, pe care le-a calificat drept „fără fundament sau malițioase”.
Femeia, care lucrează pentru o televiziune cu sediul în capitala Harare, a fost transferată la Secția Centrală a Poliției, iar laptopul său a fost confiscat.
Nu este prima persoană arestată sub acuzația că ar fi încercat să submineze autoritatea președintelui, deși până în prezent, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare. Tot vineri, doi bărbați au fost reținuți, după ce ar fi spus că nu susțin partidul președintelui Mugabe, subliniind că liderul din Zimbabwe este „ca un câine”.
În 2016, cetățenii din Zimbabwe au fost anunțați că autoritățile montorizează postările de pe rețelele de socializare și că, în cazul în care încalcă legea, ar putea fi sancționate.