O insula din Japonia a fost complet evacuata in urma eruptiei unui vulcan. "Am auzit o explozie uriasa"

Ultima actualizare: 01-06-2015 07:04
insula Kuchinoerabu inainte de eruptia vulcanului Shindake

Muntele Shindake din sudul arhipelagului japonez a erupt vineri in mod neasteptat

Autoritatile japoneze au ordonat vineri dimineata evacuarea locuitorilor dintr-o mica insula din sudul Japoniei in urma eruptiei spectaculoase a unui vulcan, informeaza AFP citat de Agerpres. Imagini prezentate de televiziunea japoneza NHK au aratat o coloana uriasa de fum negru si cenusa iesind din crater si inaltandu-se pana la 9.000 de metri.

Un numar de 137 de sateni sunt pregatiti sa paraseasca insula Kuchinoerabu, din sudul extrem al tarii la bordul navelor gardei de coasta. Eruptia de pe Muntele Shindake nu a provocat victime sau pagube materiale, potrivit unui purtator de cuvant al politiei de pe insula vecina Yakushima.

"Nu exista nici o pierdere umana pana acum", a confirmat purtatorul de cuvant al guvernului, Yoshihide Suga. "Am mobilizat toate serviciile guvernamentale pentru a asigura securitatea locuitorilor", a declarat presei si premierul Shinzo Abe.

Elicoptere si barci ale gardei de coasta au fost trimise la fata locului, a spus el. Sunt asteptate, de asemenea, forte militare de auto-aparare. Vulcanul a erupt la ora locala 09:59 (00:59 GMT), potrivit agentiei meteorologice japoneze care a ridicat nivelul de alerta la maximum, necesitand evacuarea insulei Kuchinoerabu. "Fumul negru s-a inaltat foarte sus, pana la punctul de acoperire a cerului", a declarat un reprezentant al comunitatii locale pentru postul NHK.

"La momentul eruptiei, am auzit o explozie uriasa", a declarat directorul unei scoli locale. Eruptia de pe Muntele Shindake nu a avut nici un impact asupra zborurilor celor doua mari companii aeriene japoneze ANA si JAL, precizeaza AFP.

Acest vulcan a erupt pentru prima data in 1841 si a fost din nou in activitate intre anii 1931-1935 si 1966-1980, conform inregistrarilor oficiale. "Eruptia ar putea continua pentru ceva timp, avand in vedere istoria Muntelui (Shindake)", a explicat un vulcanolog de la Universitatea din Kyoto, Kazuhiro Ishihara.

Japonia este situata in zona "Cercului de Foc al Pacificului", cea mai intinsa si activa zona vulcanica de pe Terra, concentrand 62% din vulcanii activi ai planetei. In septembrie anul trecut, un vulcan din centrul tarii, Mount Ontake, a intrat violent in eruptie luand prin surprindere turistii din zona si provocand moartea a 57 de persoane si disparitia altor sase, aminteste AFP

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO