O imigranta s-a incendiat in semn de protest, intr-o tabara din Australia. Este al doilea astfel de caz din ultimele zile
Autoritatile autraliene au confirmat luni ca o migranta somaleza s-a incendiat, in semn de protest, in tabara de refugiati de pe insula Nauru, si este internata in stare critica, cu arsuri pe o suprafata intinsa a corpului.
Incidentul a avut loc la doar trei zile dupa ce un migrant iranian a decedat intr-un protest asemanator, scrie AP, citata de News.ro.
Somaleza, in varsta de 21 de ani, a fost transportata la Spitalul Regal din Brisbane, la 4.500 de kilometri de insula Nauru, unde sunt incarcerati solicitantii de azil care incearca sa intre pe teritoriul australian. Tanara s-a incendiat pentru a protesta fata de legile dure de acordare a azilului din Australia.
Incidentul vine la doar doua zile dupa decesul unui migrant iranian. Tanarul, in varsta de 23 de ani, a murit in acelasi spital din Brisbane, dupa ce si-a dat foc in tabara de azilanti din Nauru, in timpul vizitei unui reprezentant al inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati.
”Ambii pacieti au primit cea mai buna ingrijire, tratament si atentie, atat in Nauru, cat si in Australia”, a precizat ministrul australian al Imigrarii, Peter Dutton.
Intre timp, Coalitia de Actiune pentru Refugiati sustine ca tanara somaleze este pentru a doua oara internata in Brisbane. Migranta a suferit, la finele anului trecut, rani serioase la nivelul capului si a primit tratament in spitalul australian, inainte de a fi intoarsa in centrul de azilanti din Nauru, in urma cu mai putin de o saptamana.
”Ea era supravegheata non-stop de catre medicii psihiatri pentru ca ar fi incercat de nenumarate ori sa isi puna capat zilelor in interiorul Centrului de Imigratie din Brisbane. Acest incident atrage atentia asupra ingrijirii pe care o ofera autoritatile”, a precizat reprezentantul Coalitiei de Actiune pentru Refugiati.
Statul australian refuza sa ii accepte pe refugiatii care ajung in apele sale teritoriale si plateste Nauru si Papua Noua Guinee pentru a ii adaposti in centrele de detentie de pe cele doua insule.
Politica executivului australian a atras critici dure, iar o instanta a decis ca centrele de detentie pentru azilanti din Papua Guinee sunt neconstitutionale.
Premierul Papua Noua Guinee, Peter O'Neill, a sustinut ca va inchide centrul de detentie de pe insula Manus, dupa ce Curtea Suprema a hotarat ca statul incalca drepturile constitutionale ale migrantilor.
Decizia a luat prin surprindere autoritatile australiene, care trebuie sa gaseasca o alternativa pentru cei 900 de migranti din centrul de detentie de pe Insula Manus.