O furtună extrem de puternică a făcut ravagii în nordul şi centrul Europei, dar a ajuns până în Marea Britanie
Potrivit celui mai recent bilanţ, cel puţin şase oameni şi-au pierdut viaţa, cei mai mulţi dintre ei loviţi de copacii smulşi din pământ de vântul care a bătut cu peste 140 de kilometri pe oră.
Sute de mii de locuinţe au rămas fără curent electric în Danemarca, Germania şi Cehia. Duminică dimineaţă furtuna a ajuns şi în Ungaria vecină.
Furtuna numită Malik s-a intensificat ieri noapte, după ce sâmbătă făcuse două victime şi în Marea Britanie, unde un băiat de doar nouă ani a fost lovit mortal de un copac dărmât de vântul extrem de puternic. O femeie în vârstă de 60 de ani şi-a pierdut viaţa într-un accident similar pe coasta de est a Scoţiei. În insulele britanice, furtuna a întrerupt alimentarea cu curent în 130.000 de locuinţe.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pe coastele Mării Nordului s-au emis mai multe alterte. Furtuna a produs dezastre în nordul şi estul Germaniei. În apropiere de Berlin o persoană şi-a pierdut viaţa când a fost lovită de un panou smuls de rafalele de vânt. Iar la Hamburg străzile şi pieţele s-au umplut de apă.
Martin Schneide, purtător de cuvânt al departamentului de pompieri din Hamburg: „Ieri a intrat în funcțiune întregul sistem de protecție împotriva inundațiilor din Hamburg. Am închis porțile de protecție împotriva inundațiilor venite din râul Elba și de-a lungul portului Hafencity, astfel încât apa să nu ajungă mai departe. Aici, la piaţa de peşte, nivelul apei a trecut de 2,50 - 3 metri peste medie."
Dar după ce furtuna s-a potolit, oamenii au ieşit la plimbare, în ciuda avertismetelor date de pompieri.
În Danemarca peste 10.000 de membri ai echipajelor de intervenţie au fost puşi în alertă. Iar în Copenhaga întreg traficul feroviar a fost suspendat. Poliţia daneză a informat că o femeie de 78 de ani a murit după ce a fost trasă pur şi simplu în afară casei de vântul puternic de îndată ce a deschis uşa locuinţei.
Mulţi danezi au rămas pe drumuri, blocaţi în maşini.
Lise Baeksgaard, reporter TV2: „Eram în drum spre o zonă de vacanţă situată la capătul acestui drum, dar nu am mai putut înainta din cauza furtunii, care a afectat atât de mulţi oameni azi. Foarte mulţi copaci sunt căzuţi. Tocmai am vorbit cu cei de la poliţie și ne-au spus sunt atât de mulți copaci dărâmaţi încât au fost nevoiţi să se mobilizeze pentru a elibera drumul."
Vijelia a făcut victime şi în Polonia, unde circa 680.000 de locuinţe au rămas fără curent electric. În Suedia, mai multe schele de pe clădirile din Malmo au fost luate pe sus de vânt, iar furtuna Malik a ajuns duminică în Ungaria.