O contabila din SUA se lauda pe Facebook cu "trofeele" de la o vanatoare, in Africa de Sud. Reactiile americanilor
O americanca, pasionata de vanatoare, a starnit revolta pe retelele de socializare dupa ce in ultimele zile a publicat imagini cu animele ucise in safari, in Africa de Sud, relateaza The Telegraph.
Sabrina Corgatelli, o contabila din Idaho, a starnit furie pe Facebook dupa ce, in ultimele zile, a publicat imagini cu o girafa, un porc alergator si doua antilope, ucise in timpul unui safari in Africa de Sud. Noul scandal vine in contextul uciderii leului Cecil in Zimbabwe.
Potrivit The Telegraph, vanatoarea, in urma careia au fost ucise animalele cu care s-a fotografiat americanca, a avut loc pe un teren privat, la 20 de km de Parcul National Kruger.
"M-am distrat la vanatoare! Iubesc locul asta!" este unul dintre mesajele publicate de Sabrina Corgatelli online, alaturi de pozele cu animalele moarte. In alte mesaje descrie ce a simtit in momentul in care le-a ucis.
Fotografiile au declansat o furtuna de reactii negative pe retelele sociale, in special in Statele Unite. Americanca a primit sute de mesage in care este criticata pentru actiunile ei si in care este numita "lipsita de inima" si "dezgustatoare".
De ce moartea leului Cecil a generat atat de multa emotie?
Vanat, transat, jupuit, decapitat - violenta cu care a fost ucis leul Cecil, animal emblematic al parcului national Hwange din Zimbabwe, a declansat un val de emotie in toata lumea. Aceasta emotie are la baza mecanisme psihologice si filozofice, explicatii posibile fiind o reactie de clasa sau evolutia constiintelor, comenteaza site-ul 20minutes.fr.
Potrivit cifrelor asociatiei LionAid, 1.166 de lei ar fi fost ucisi si adusi in Europa intre 2008 si 2012. Insa indignarea aparuta ca urmare a urmaririi si uciderii lui Cecil se sprijina pe diferite parghii de ordin psihologic si filozofic. Veronique Servais, psiholog si cercetator in domeniul antropologiei, specializata in comunicarea intre oameni si animale, intelege emotia provocata de tragedie: “Nu numai uciderea unui animal nobil si cunoscut, dar si faptul ca oricine poate ucide cu conditia sa plateasca au dus la asemenea reactie”, arata ea.
Dentistul Walter Palmer, cel care l-a omorat pe Cecil, ar fi platit aproape 50.000 de dolari pentru a vana animalul. Si componenta financiara a cantarit greu in mobilizarea care a urmat dupa publicarea primelor articole pe acest subiect, este de parere antropologul: “La acest lucru se adauga probabil o reactie de clasa: prin urmare, +bogatii+ pot cumpara totul, chiar si ceea ce nu se cumpara”, afirma Veronique Servais, relateaza Agerpres.
Corine Pelluchon, profesor de filozofie la Universitatea Franche-Compte (Besancon), specialist in problema animalelor, este de aceeasi parere: “Masacrarea leului Cecil dovedeste faptul ca unii oameni considera inca animalele obiecte. Le vaneaza sau le urmaresc pentru a le domina, pentru a-si pune in valoare puterea asupra lor. Aici este vorba despre vanatoare fiindca astazi ea nu mai raspunde niciunei necesitati alimentare si reflecta vidul interior al unui om care are nevoie sa arate un trofeu pentru a simti ca exista”, afirma ea.
Pelluchon vede in mobilizarea aparuta dupa uciderea brutala a lui Cecil o evolutie a societatii: “Acest lucru nu ar fi fost posibil acum zece ani. Tot mai multe voci afirma ca demnitatea umana trece prin respectul fata de animale. Chiar si papa Francisc, in enciclica sa, mentioneaza +valoarea intrinseca a animalului+”, incheie profesoara de filozofie.
Intr-un comunicat difuzat marti, Walter Palmer, mare amator de vanatoare si safari, si-a exprimat regretul, aruncand insa vina pe intermediari si explicand ca a avut “incredere in experienta ghizilor locali profesionisti pentru a vana in cadru legal”.