O comunitate izolata are un motiv de mandrie: e cel mai mic oras in care circula tramvaiul. A ajuns si in Cartea Recordurilor
Vagoanele vechi scartaie din toate incheieturile, dar, cum-necum, tramvaiul porneste la drum, din ora in ora, pe un traseu de 7 kilometri si jumatate ce uneste nordul si sudul localitatii mai mult lungi decat late.
Undeva in Urali, in padurea cunoscuta sub numele de Taiga, se afla un orasel rusesc uitat de lume, Volceansk. E multa saracie in asezarea cu cateva mii de suflete, insa comunitatea are un motiv de faima. E cel mai mic oras din Rusia unde transportul in comun se face cu tramvaiul.
Calatoria costa cat la Bucuresti
Biletele sunt la vatman, iar o calatorie costa 18 ruble, ceea ce inseamna cam un leu si 30 de bani, cat o calatorie cu tramvaiul prin Bucuresti.
In 1956, regimul comunist a ridicat satul Volceansk la rang de oras, extinzandu-i limita administrativa cu cativa kilometri, dincolo de padure, pentru a cuprinde o mina de carbune si una de aur. In anii gloriosi din epoca sovietica aparusera si cateva uzine. Existau chiar trei linii de tramvai, pentru muncitori. Dupa caderea comunismului insa, minele s-au inchis, uzinele au ramas in pargina, iar populatia a scazut dramatic, de la 36.000, la doar cateva mii de suflete.
Larisa Busheva, directorul "liniei de tramvai": "Jaful a inceput in anii '90. Azi disprea o bucata de sina, maine dispareau cativa metri de cablu. Treptat, tramvaiul nostru a devenit neprofitabil, mai ales ca oamenii plecau din oras. Am decis ca una dintre linii sa ramana functionala. Au aparut autobuze si taxiuri, care sunt mai comode si mai rapide. Tramvaiul nostru a ramas o relicva de muzeu."
Tramvaiul din mica localitate din Urali a ajuns direct in editia rusa a Cartii Recordurilor Pierderile se tot acumuleaza de la an la an, insa tramvaiul din Volceansk rezista.
Tramvaiul din Cartea Recordurilor ii duce pe localnici la pescuit
Alexander Ververin, primar Volceansk: "Tramvaiul nostru a fost inclus in editia rusa a Cartii Recordurilor. Avem si noi un motiv de mandrie. E un simbol al orasului."
Pe o portiune de 4 kilometri, sinele trec prin taigaua deasa. Sambata si duminica, urca in vagoane aproximativ 300 de calatori. Atunci, localnicii ies la plimbare sa admire padurea, ori iau tramvaiul ca sa mearga la pescuit sau la cules de ciuperci.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, tramvaie, cartea recordurilor, taiga,
Dată publicare:
06-05-2017 08:55