O colectie de insemnari personale ale Papei Ioan Paul al II-lea au fost stranse intr-o carte care a fost lansata ieri in Polonia.

Evenimentul este marcat de controverse, intrucat inainte de moarte, Sfantul Parinte, care in aprilie va fi sanctificat, a cerut ca toate insemnarile si scrisorile lui sa fie arse.

Documentele personale ale Papei Ioan Paul al II-lea s-au aflat in grija secretarului sau personal, care sustine ca ar fi fost o "crima" sa le distruga.

Gandurile intime ale Papei Ioan Paul al II-lea despre Dumnezeu, credinta si om, au fost reunite intr-o carte de 640 de pagini, intitulata "Sunt in mainile Domnului-Note personale 1962-2003."

Cartea cuprinde, de asemenea, fotografii si copii ale insemnarilor in latina si poloneza, minutios datate si completate de numeroase trimiteri bibliografice.

Aceste insemnari nu ar fi trebuit insa niciodata sa vada lumina tiparului. Inainte sa moara, Sfantul Parinte a cerut prin testament ca toate documentele lui personale, note sau scrisori, sa fie arse. Cel care ar fi trebuit sa se ocupe de asta este Stanislav Dziwisz, omul care i-a fost confident si secretar personal timp de aproape patru decenii.

Dziwisz, in prezent cardinal si arhiepiscop al Cracoviei, a decis pe cont propriu sa nu le distruga pe toate. A pastrat o parte din ele si le-a trimis unei edituri din Polonia.

"S-a gandit ca acestea sunt reflectii teologice ale Papei care ar putea fi de folos omenirii."

Cardinalul a fost criticat pentru ca a incalcat dorintele Papei. El spune insa ca nu a avut curajul sa le distruga documentele pretioase, care scot la lumina "sufletul" Sfantului Parinte.

"Sa ai acces la o serie de lucrari care nu au fost facute publice pana acum, este ceva extrem de important."

Totodata, se apara Dziwisz, incasarile obtinute din vanzarea cartii vor fi folosite pentru finalizarea unui impresionant complex memorial, construit la Cracovia in amintirea regretatului Papa polonez, care costa peste 30 de milioane de euro.