O caravană cu migranți a ajuns la granița cu SUA: „Sperăm ca Guvernul să ne deschidă porțile”
Cel puțin 150 de migranți din America Centrală au ajuns, luni, în orașul mexican Tijuana, situat la frontiera cu Statele Unite. Ei doresc să solicite azil Washingtonului.
Sute de migranți s-au adunat la frontiera dintre Mexic şi SUA după ce au traversat teritoriul mexican timp de o lună, informează AFP, citat de Agerpres.
Mulţi dintre ei au decişi să se prezinte în faţa autorităţilor americane pentru a depune cereri de azil şi ar urma să fie plasaţi în centre speciale. „Sperăm ca guvernul SUA să ne deschidă porţile", a declarat o migrantă de 52 de ani, originară din El Salvador, venită cu cei doi copilaşi ai ei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Această caravană a migranţilor plecată la sfârşitul lunii martie din oraşul mexican Tapachula, situat în extremitatea sudică a ţării, a început cu peste 1.000 de persoane, care s-au dispersat ulterior, unii dintre ei preferând să rămână în Mexic, iar alţii alegând să călătorească pe cont propriu. Iniţiativa acestei caravane a fost lansată în 2010 cu scopul de a sensibiliza opinia publică faţă de dramatica traversare a Mexicului de către migranţii centramericani.
„Vrem să spunem preşedintelui SUA că nu suntem criminali, nu suntem terorişti, ca să ne dea şansa de a trăi fără teamă. Ştiu că Dumnezeu îi va atinge inima", a declarat una dintre organizatoarele caravanei, Irineo Mujica.
În aprilie, imagini ale caravanei migranţilor care se îndreptau spre SUA suscitaseră furia lui Donald Trump şi o puternică tensiune între Washington şi Mexico. Preşedintele american, ale cărui una dintre principalele teme de campanie electorale fusese construirea unui zid la frontiera cu Mexicul pentru a combate imigraţia clandestină, ordonase desfăşurarea la frontieră a trupelor Gărzii Naţionale.
El condiţionase renegocierea Acordului de Liber Schimb în America de Nord (NAFTA) între SUA, Canada si Mexic de întărirea controalelor cu privire la migranţi de către Mexic, o condiţie respinsă de preşedintele mexican Enrique Pena Nieto.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!