Numărul deceselor cauzate de coronavirus a ajuns la 813. Român: „În 15 zile am ieșit de 3 ori din casă”


Ultimul update: Duminica 09 Februarie 2020 08:51
Data publicarii: Duminica 09 Februarie 2020 08:16
Categorie: Stiri externe

Numărul de decese cauzate de coronavirusul apărut în China este oficial mult mai mare decât cele ale Sindromului Acut Respirator Sever, o altă epidemie cu care lumea s-a confruntat în 2003.

În prezent, bilanţul coronavirusului a ajuns la 813 morţi şi peste 37.000 de cazuri infectate atât în China Continentală, cât şi în afara ei. Asta în timp ce SARS a ucis la vremea respectivă 774 de persoane.

Ultimele 24 de ore au fost cele mai grave de la izbucnirea epidemiei, pentru că s-a înregistrat cel mai mare număr de decese: 89.

De aceea, China păstrează carantina impusă locuitorilor din marile oraşe pentru a opri răspândirea virusului ucigaş.

Tot mai multe ţări impun restricţii la călătoriile spre şi dinspre China, din cauza epidemiei , astfel că mii de străini au rămas în acest stat, indiferent de dorinţa lor. Printre cei aflaţi în China se află şi numeroşi români, care povestesc în mesaje video cum trăiesc în carantina impusă de autorităţi, la Beijing sau Shanghai.

„Beijingul, un oraş plin de activitate, e tăcut şi străzile sunt relativ pustii, puţinii oameni sunt grăbiţi, cu măştile pe faţă, şi eu la fel. În zona rezidenţială unde locuiesc s-au sigilat toate ieşirile secundare, doar ieşirile principale sunt deschise, unde sunt gardieni care îţi verifică temperatura şi trebuie să te înregistrezi, la fel, sunt gardieni care se asigură că ai mască pe faţă.”

„Oamenii poartă măşti pe stradă şi chiar şi în casă, magazinele sunt aprovizionate aproximativ o dată pe săptămână, aşa că oamenii au timp să iasă şi să-şi cumpere de mâncare.”

„Stăm în casă, azi e a 15-a zi, am ieşit de trei ori, rapid, nu este nimeni pe stradă, sau oameni foarte puţini. La început am fost în stare de şoc, gradual ne-am revenit.”

Beijingul, un oraş plin de activitate, e tăcut şi străzile sunt relativ pustii, puţinii oameni sunt grăbiţi, cu măştile pe faţă, şi eu la fel. În zona rezidenţială unde locuiesc s-au sigilat toate ieşirile secundare, doar ieşirile principale sunt deschise, unde sunt gardieni care îţi verifică temperatura şi trebuie să te înregistrezi, la fel, sunt gardieni care se asigură că ai mască pe faţă.

De la o zi la alta autortăţile chineze iau măsuri tot mai drastice pentru a izola temutul virus. Pe paginile de social media a fost postat un filmuleţ în care o familie suspectată că ar fi contaminată cu coronavirus a refuzat să intre în carantină, aşa că a fost scoasă cu forţa din propria casă.

În imagini se vede cum personalul medical îmbrăcat cu costume speciale de protecţie se luptă din greu cu membri familiei. Chiar dacă unul dintre ei s-a împotrivit pentru câteva minute bune, aşezându-se de-a curmezişul uşii, într-un final a fost luat pe sus de autorităţi. Potrivit presei chineze, familia respectivă s-a întors recent din Wuhan şi a refuzat să se plaseze în carantină la domiciliu, aşa cum le-au cerut autorităţile. În China continentală, toţi cei care au vizitat în ultima perioadă provincia Hubei sunt obligaţi să se izoleze în casă timp de 14 zile, atât cât este perioada de incubare.

Între timp, la Wuhan cele 2 spitale construite în ritm record se aglomerează de pacienţi.

Teng Yue, doctor Huoshenshan Hospital: „După ce pacienții au fost transferați la spitalul Huoshenshan, am făcut imediat evaluări corespunzătoare pentru starea lor. În urma rezultatelor le-am administrat tratamente diferite, fie le-am prescris medicamente intravenoase, fie medicamente luate pe cale orală sau oxigenoterapie. Mulți pacienți sunt mulțumiți de tratamentul nostru.”

Pe de altă parte, la bordul navei de coazieră Diamond Princess unde se află şi 17 români, căpitanul vasului a anunţat că se vor îmbunătăţi condiţiile pentru pasageri: vor fi aduse tot mai multe consumabile medicale, semnalul la internet va fi mai bun şi va fi deschisă o linie de urgenţă unde oamenii pot suna dacă au nevoie de sprijin emoţional. În plus, pasagerii, cărora li s-a cerut să rămână izolaţi în propriile cabine, vor avea voie, pe rând, câte o oră să se plimbe pe punte, sub supraveghere.

VIDEO PROTVPLUS.RO