Nu zbura niciodata peste apa si nu privea pe nimeni in ochi. Ciudateniile colonelului Ghaddafi

Ultima actualizare: 29-08-2012 02:02

Copilul teribil al nationalismului arab, sponsorul oficial al terorismului, batranul leu al desertului, rege si bufon. Mai bine de 40 de ani,Ghaddafi a bulversat lumea cu teoriile sale ridicole, ori fixatiile traznite, precum aceea de a aboli Elvetia.

In vestmant saharian kaki, uniforma militara, straie de beduin ori costum alb cu sapca ruseasca, toca ori cascheta pe buclele negre, colonelul Ghaddafi a fost inainte de orice un soc vizual. Gesticula excesiv, dadea cu pumnul in pupitru, isi dichisea palaria, tunica ori gulerul.

Declaratiile ii erau la fel de fistichii precum tinuta. "Shakespeare: acest mare dramaturg de origine araba", spunea el unei asistente insuficient informate, precizind ca numele scriitorului englez e o deformare de la numele arab... Sheick Zubair.

In dictionarul cu totul personal al colonelului, America isi trage numele de la …."emir Ka", al carui merit a fost, fireste, uzurpat de navigatorul italian Amerigo Vespucci.

Pentru el, hamburgerul era un amestec de gandaci, soareci si broaste, cu care Statele Unite au ingenuncheat URSS.

Ion Cocleaza, comandantul navei Steaua Polara, unul dintre vapoarele de protocol ale Romaniei comuniste, isi aminteste ca i-a plimbat in 1987 pe Ceausescu si Ghaddafi pe canalul Dunare-Marea Neagra, de la Agigea la Basarabi.

"Un tip sobru, care a intrat la bord pur si simplu. Nu a fost... sa zicem ca a intrat jovial, ca a dat noroc cu toata lumea. Nu, sub nicio forma", a spus Ion Cocleaza, capitan Steaua Polara.

Plimbarea de nici o ora a fost pregatita timp de o luna.

Ghaddafi a cucerit puterea la 27 de ani, printr-o lovitura militara. Predica viziunea unui socialism islamic, ori a democratiei directe. In realitate, a instaurat un stat autocratic brutal. Autor al cartii verzi despre a treia teorie universala, fostul capitan, trecut printr-o academie militara britanica, se considera un discipol al lui Mao ori Castro.

Dictator nemilos acasa, Ghaddafi a folosit veniturile din petrol pentru a finanta grupari teroriste precum Septembrie Negru, care i-a ucis pe atletii israelieni la Olimpiada de la Munchen, in 1972.

In 1986, agentii lui au pus o bomba intr-o discoteca din Berlin, populara printre soldatii americani. Ronald Reagan o ordonat bombardarea cartierului sau general. Doi ani mai tarziu, Ghaddafi a ripostat doborand un avion PanAm deasupra Scotiei.

Dupa atentatele din 11 septembrie si invadarea Irakului, l-a condamnat pe Osama Bin Laden si a renuntat la programul de arme de distrugere in masa. Si-a asumat responsabilitatea pentru masacrul de la Scotia si a acceptat sa plateasca 2,7 miliarde de dolari despagubiri familiilor victimelor. Americanii au scos Libia de pe lista statelor teroriste, iar companiile occidentale au inceput sa investeasca in Libia.

Ghaddafi se temea sa zboare peste apa, nu privea pe nimeni in ochi, calatorea mereu cu o suita de amazoane pe post de bodygarzi, nu se despartea de o infirmiera ucraineana, blonda si voluptuoasa si refuza sa se cazeze la etaje superioare in hoteluri.

De altfel, prefera sa stea intr-un cort traditional de beduin, pe care l-a carat dupa el din desert pana in parcurile din Paris ori Roma. Unde declara senin ca Europa ar trebui sa se converteasca la Islam ori deplangea conditia tragica a femeii europene, pe care era gata s-o salveze.

Ziaristii occidentali care au avut prilejul sa-i ia interviuri le trec printre cele mai stranii experiente din cariera lor.

Parea letargic, ochii lui nu prea focalizau, dadea raspunsuri incoerente. Multi ii puneau imprevizibilitatea pe seama consumului de stupefiante.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO