Noul emir al Kuweitului este Nawaf al-Ahmad al-Sabah. Doliu de 40 de zile după moartea fostului emir

Nawaf al-Ahmad al-Sabah

Prinţul moştenitor Nawaf al-Ahmad al-Sabah a fost numit emir de cabinetul ţării după ce fratele său Sabah al-Ahmed al-Sabah a murit marţi, la vârsta de 91 de ani, relatează Reuters şi AFP.

Anunţul cabinetului a fost citit la televiziunea de stat. Potrivit constituţiei Kuweitului, prinţul de coroană devine automat emir şi preia puterea după ce depune jurământul în faţa parlamentului. Potrivit unei postări a preşedintelui parlamentului, el va depune jurământul miercuri, la ora locală 11.00.

Sabah al-Ahmed Al Sabah se afla internat într-un spital din SUA din luna iulie în urma unei intervenţii chirurgicale suferite în ţara sa, pentru o boală neprecizată. Potrivit cabinetului din Kuweit, emirul a murit la ora locală a SUA 16.00. Cabinetul kuweitian a decretat o perioadă de doliu de 40 de zile după moartea fostului emir.

Nawaf al-Ahmad al-Sabah a fost desemnat prinţ moştenitor în 2006, datorită popularităţii sale în sânul familiei. Născut în 1937, Nawaf este al cincilea fiu al şeicului Ahmed Al-Jaber Al-Sabah, care a condus Kuweitul din 1921 şi până la moartea sa, în 1950.

Noul emir a ocupat mai multe posturi în guvernul kuweitian.

El era ministru al apărării în 1990, la momentul invadării emiratului de către forţele irakiene ale lui Saddam Hussein. Războiul din Golf s-a încheiat în 1991 prin intervenţia SUA în fruntea unei coaliţii militare internaţionale.

După eliberarea Kuweitului, şeicul Nawaf a fost numit ministru al afacerilor sociale şi al muncii, înainte de a prelua preşedinţia Gărzii naţionale în 1994.

El a revenit în guvern ca ministru de interne în 2003. În acelaşi an, el a fost numit vicepremier însărcinat cu lupta împotriva terorismului, până când a devenit prinţ moştenitor trei ani mai târziu, în 2006.

Noul emir ajunge la putere într-un context de puternice tensiuni între aliaţii săi american şi saudit şi rivalul lor iranian, cu care Kuweitul întreţine bune relaţii.

Ţara sa încearcă să facă oficiul de mediator în criza diplomatică care opune din 2017 Qatarul, pe de o parte, şi mai multe ţări din Golf, pe de alta.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Egipt au rupt la jumătatea lui 2017 relaţiile cu Qatarul, pe care îl acuză că susţine mişcări islamiste radicale, ceea ce Doha neagă, şi că este prea apropiat de Iran.

Ca şi Omanul, care are un nou sultan din acest an, Kuweitul se afişează ca un stat neutru care dialoghează cu toată lumea, de la Washington până la Teheran, trecând prin Riad şi Doha.

Citește și...
Țara care nu mai are bani pentru plata salariilor după luna octombrie
Țara care nu mai are bani pentru plata salariilor după luna octombrie

Ministrul de Finanţe din Kuweit, a informat Parlamentul că Trezoreria dispune de lichidităţi în valoare de 2 miliarde de dinari (6,6 miliarde de dolari) și nu va putea plăti salariile bugetarilor în luna noiembrie, transmite Bloomberg.

Recomandări
Proiect privind structura anului școlar 2023-2024. Școala ar putea începe mai devreme de 15 septembrie
Proiect privind structura anului școlar 2023-2024. Școala ar putea începe mai devreme de 15 septembrie

Ministerul Educației a publicat un proiect de ordin privind structura anului școlar 2023-2024, document care este supus dezbaterii publice. 

 

Codul galben de ninsoare şi viscol a fost prelungit. Cod portocaliu de ninsori în 5 judeţe
Codul galben de ninsoare şi viscol a fost prelungit. Cod portocaliu de ninsori în 5 judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit până duminică dimineaţa atenţionarea Cod galben de cantităţi însemnate de precipitaţii sub formă de ploaie şi ninsoare, viscol şi intensificări ale vântului, valabilă în zone din 22 de judeţe.

Kremlin: Cheia încheierii războiului este la Biden, dar nu o foloseşte. În schimb „pompează” arme în Ucraina
Kremlin: Cheia încheierii războiului este la Biden, dar nu o foloseşte. În schimb „pompează” arme în Ucraina

Cheia cu care s-ar putea pune capăt conflictului din Ucraina se află la preşedintele SUA, Joe Biden, care ar putea să dea comandă Kievului, dar Washingtonul nu a fost până acum dispus să o folosească, a declarat vineri Kremlinul, potrivit Reuters.