Nouă zi de foc în Europa. Marea Britanie se topește la 39 de grade

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Se aşteaptă o nouă zi de foc în centrul şi vestul Europei. Vor fi spre 39 de grade în Marea Britanie, 38 în Germania şi 37 în Franţa.

Anul acesta, canicula a urcat mult mai la nord decât de obicei, în Suedia, Norvegia şi chiar extremitatea nordică a Finlandei.

În provincia Lapland, unde se află casa lui Moş Crăciun, s-au atins săptămâna aceasta 33,4 grade.

Marea Britanie e afectată de cel mai îndelungat episod canicular din ultimele decenii, cu maxime de cel puţin 28 de grade zi de zi, în ultimele două săptămâni. De la începutul lunii iunie, regatul a avut parte de doar 47 de litri de ploaie pe metrul pătrat, iar în unele localităţi din Irlanda de Nord s-au introdus şi restricţii de apă. De obicei nemulţumiţi de vremea englezească ploaioasă, britanicii au ajuns să se roage să plouă.

O comisie parlamentară avertizează că dacă nu se iau măsuri rapid Marea Britanie ar putea avea 7.000 de morţi anual din cauza caniculei.

Mary Creagh, parlamentar: "Recomandăm în acest raport schimbarea normelor de construcție pentru clădiri, mai multă eficiență în alimentarea cu apă, cât mai puține case, școli și spitale fără izolație termică. Trebuie să avem orașe cu zone de verdeață cât mai extinse, în care oamenii să poată să se miște, să respire, să se răcorească măcar noaptea."

Şi în Germania se aşteaptă vineri temperaturi de 38 de grade, cu două grade mai mari decât maximele de ieri. Piscinele au fost luate cu asalt, iar în unele oraşe primăriile au trimis cisterne cu apă să ude copacii şi plantele. Şoferii sunt îndemnaţi să reducă viteza chiar şi pe autostrăzi. Pe cea care trece prin Stuttgart s-a limitat temporar viteza la 80 de kilometri pe oră.

Şi meteorologii francezi se aşteaptă vineri la un vârf al valului de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 34 şi 37 de grade. 18 departamente sunt sub cod portocaliu, iar în regiunea pariziană s-au introdus restricţii de viteză şi s-au deschis spaţii speciale unde oamenii se pot răcori.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO