Noua tulpină Omicron se răspândește rapid în toată lumea. În Europa, Olanda înregistrează cele mai multe cazuri

×
Codul embed a fost copiat

Noua tulpină se răspândește cu o viteză uluitoare în toată lumea. Botswana a ajuns deja la 19 cazuri, iar în Europa cele mai multe sunt, deocamdată, în Olanda - 13 la număr.

Marea Britanie, Germania, Italia, Austria, Cehia, Danemarca și Belgia au, la rândul lor, infecții confirmate, iar în Franţa ministrul Sănătăţii a anunţat că sunt analizate 8 cazuri suspecte.

Ca să reducă riscul de răspândire, Israelul a luat decizia extremă. Şi-a închis granițele pentru toți cetățenii străini.

O cursă contracronometru a început pentru analizarea variantei Omicron a virusului Sars-CoV-2, a dat asigurări preşedinta Comisiei Europene. Ursula von der Leyen insistă pe măsurile de precauţie luate de populaţie până când cercetătorii vor afla mai multe despre noua tulpină.

Totodată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că testele PCR sunt în continuare eficiente în detectarea variantei Omicron.

Citește și
coronavirus
Prima „imagine” a variantei Omicron evidenţiază numărul semnificativ mai mare de mutaţii comparativ cu Delta
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Între timp, tot mai multe state europene confirmă cazuri de infectare cu noua tulpină. Cele mai multe sunt în Olanda.

13 persoane din cele 61 care au fost testate pozitiv au noua variantă de coronavirus, Omicron. Toți cei care au sosit vineri în Olanda cu zboruri din Africa de Sud vor trebui să rămână în izolare. Am făcut un apel către toți cei care au fost în sudul Africii în ultima săptămână, să se prezinte autorităților locale de sănătate, pentru a fi testaţi”, a declarat ministrul Sănătății din Olanda.

Mai nou, în Olanda, barurile, restaurantele, magazinele neesenţiale şi cinematografele se închid la ora locală 5 după-amiaza. Autorităţile speră astfel să reducă rata tot mai ridicată de infectare cu virusul Sars-CoV-2.

Noi restricţii au intrat în vigoare şi în Israel. De duminică noapte, ţara și-a închis granițele pentru cetățenii străini, ca măsură de protecție împotriva noii tulpini. Cetățenii israelieni au voie să intre în țară, dar vor fi obligați să se izoleze pentru 10 zile, chiar dacă sunt vaccinați.

Și în Marea Britanie se impun noi reguli sanitare. De marți, măştile de protecţie devin din nou obligatorii în magazine şi în mijloacele de transport în comun. Campania de vaccinare va fi intensificată, iar cei care intră în regat trebuie să se testeze în cel mult două zile de la sosire.

Strategia e să câştigăm timp pentru cercetătorii noştri, timp ca să evalueze această nouă tulpină, pentru că sunt multe incertitudini”, a transmis ministrul Sănătății din Marea Britanie.

Marea Britanie, Statele Unite şi Canada sunt o parte dintre ţările care au impus restricţii de călătorie pentru cel puţin şapte ţări din Africa australă.

Preşedintele sud-african s-a declarat "profund dezamăgit" de această acțiune, pe care a descris-o ca fiind nejustificată și a cerut ridicarea de urgență a interdicțiilor, deşi recunoaşte gravitatea situaţiei.

Ştim că această variantă este responsabilă pentru majoritatea infectărilor găsite în regiunea Gauteng în ultimele două săptămâni, iar acum apare în toate celelalte regiuni din țara noastră. Proporția testelor COVID-19 care au ieşit pozitive a crescut de la aproximativ 2% la 9% în mai puțin de o săptămână. Este o creștere extrem de accentuată a infectărilor într-un interval scurt. Dacă cazurile continuă să crească, ne putem aștepta să intrăm în cel de-al patrulea val al pandemiei în următoarele săptămâni, dacă nu chiar mai devreme”, a transmis președintele Africii de Sud.

Atunci când autorităţile decid să impună restricţii de călătorie pentru o ţară anume, au un motiv întemeiat: pentru a avea timp să ia măsuri”, a explicat Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA.

Directoarea Asociației Medicale Sud-Africane, medicul Angelica Coetzee, spune că a tratat zeci de pacienți până acum, majoritatea bărbați tineri și fără probleme de sănătate.

Iar simptomele sunt urmatoarele: febră musculară, oboseală accentuată, tuse ușoară, migrene. În plus, o fetiță de 6 ani diagnosticată pozitiv avea un puls foarte ridicat. Pe de altă parte, în cazul variantei Omicron, există o diferență majoră față de cele deja existente: pacienții nu-și pierd gustul și mirosul. Par vești bune, însă aceste simptome oarecum banale fac virusul mai greu de depistat, iar riscul pentru persoanele în vârstă sau pentru pacienții cu alte boli este unul ridicat.

Alți medici îndeamnă, însă la calm.

Oricât de îngrijorătoare ar fi mutațiile din proteina spike, e esențial să știm cât de transmisibilă e tulpina și dacă are capacitatea să depășească varianta Delta. Iar asta e destul de greu”, a transmis un medic de la un centru de vaccinare din Texas.

Marile companii farmaceutice, între care Pfizer, Moderna, Novavax și AstraZeneca, au anunțat deja că au în plan să-și adapteze serurile. Este însă o operațiune de durată. Mai durează aproximativ doua săptămâni până când cercetătorii sud-africani vor stabili dacă vaccinurile actuale sunt eficiente, și încă trei luni până când un nou ser, va fi produs.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Ursula von der Leyen cere populației să ia măsuri de precauție: O ''cursă contracronometru'' a început împotriva Omicron
Ursula von der Leyen cere populației să ia măsuri de precauție: O ''cursă contracronometru'' a început împotriva Omicron

O ''cursă contracronometru'' a început pentru analizarea variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, a declarat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Prima „imagine” a variantei Omicron evidenţiază numărul semnificativ mai mare de mutaţii comparativ cu Delta
Prima „imagine” a variantei Omicron evidenţiază numărul semnificativ mai mare de mutaţii comparativ cu Delta

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 prezintă mult mai multe mutaţii decât varianta Delta, conform unei prime ''imagini'' realizate de prestigiosul spital Bambino Gesu din Roma, relatează duminică AFP.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.