Noua capitală a Indoneziei se va numi Nusantara. Unde va fi construită

Ultima actualizare: 17-01-2022 14:42
Noua capitală a Indoneziei se va numit Nusantara. Unde va fi construită
Getty

Noua capitală a Indoneziei, care va fi construită pe insula Kalimantan, se va numi Nusantara, cuvânt care înseamnă "arhipelag", informează Xinhua şi dpa. Un oficial de rang înalt a anunţat luni decizia în acest sens a preşedintelui ţării, Joko Widodo.  

"Tocmai am primit o confirmare directă de la preşedinte, vineri", a declarat ministrul planificării dezvoltării naţionale, Suharso Monoarfa, la o întâlnire cu comitetul special pentru noua capitală, la Camera Reprezentanţilor din Jakarta.

Ministrul a explicat că numele de Nusantara a fost ales deoarece era binecunoscut de multă vreme.

"Este emblematic pe plan internaţional, uşor şi descrie arhipelagul Republicii Indonezia", a spus Monoarfa, adăugând: "cred că suntem toţi de acord".

Parlamentul urmează să voteze marţi o lege pentru noua capitală, permiţând astfel începerea lucrărilor de construcţie anul acesta. Proiectul în valoare de câteva miliarde de dolari trebuia să înceapă în august 2020, dar epidemia de coronavirus a obligat guvernul să îl suspende.

Jakarta va rămâne centrul economic al țării

Guvernul Indoneziei şi-a anunţat din aprilie 2019 intenţia de mutare a capitalei de la Jakarta, situată pe insula Java, cea mai populată din ţară.

După câteva luni, Widodo a precizat că noul oraş va fi amplasat în două districte din provincia Kalimantanul de Est - Kutai Kertanegara şi Penjam Paser de Nord. El a apreciat că Jakarta nu mai corespunde, din cauza inundaţiilor frecvente, a blocajelor traficului şi a calităţii slabe a aerului.

Kalimantanul de Est are o populaţie de 3,7 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 127.000 de kilometri pătraţi.

Nusantara urmează să fie centrul guvernamental, iar actuala capitală, Jakarta, cu o populaţie de 10 milioane, va rămâne centrul economic şi de afaceri al Indoneziei, ţara cu cea mai mare economie din sud-estul Asiei.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO