Noi imagini dramatice de la asaltul de la Capitoliu. Susținătorii lui Trump, acuzați că au vrut să o omoare pe Nancy Pelosi

11-02-2021 19:36


La Washington, procesul care îl vizează pe fostul președinte american Donald Trump este în plină desfășurare, iar acuzarea a adus ca probe noi imagini dramatice de la asaltul de la Capitoliu.

Folosind mesajele fostului președinte, democraţii care instrumentează cazul au argumentat că Trump a acţionat ca "instigatorul şef" al asaltului de la Capitoliu. Scenele violente, au fost reconstituite moment cu moment, şi emoţia i-a copleşit uneori, pe parlamentarii care au depus mărturie.

În plus, susținătorii lui Trump au fost acuzați că voiau să o agreseze și chiar să o omoare pe șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

În a doua zi a procesului, în sală au fost difuzate noi imagini de la asaltul organizat la Capitoliu de susținătorii lui Donald Trump pe 6 ianuarie.

Acuzarea a vrut să arate că indivizii au avut un plan bine pus la punct și au mers la Capitoliu înarmați cu echipament de protecție. În plus, erau hotărâţi să îşi atingă obiectivele cu orice preţ.

Stacey Plaskett, delegat: „Aveau caști în urechi și stații walkie-talkies pentru a-și coordona mișcările prin clădire. În asemenea măsură au fost plănuite evenimente.”

Au apărut și fragmente din discuţiile forţelor de ordine.

Stacey Plaskett, delegat: "Dovezile arată că, pe 6 ianuarie, răzvrătiţi înarmaţi şi bine organizaţi au luat-o la ţintă pe Pelosi, au căutat-o în sală şi în biroul ei şi au declarat public că avea intenţia să-i facă rău sau să o ucidă."

Baricadaţi în una dintre încăperi, consilierii lui Nancy Pelosi i-au auzit pe indivizi în timp ce forţau uşile birourilor.

Noi înregistrări arată cât de aproape au ajuns năvălitorii de congresmenii americani.

Eric Swalwell: „O altă înregistrare surprinde momentul când liderul senatorilor democrați, Chuck Schumer, și ofițerii săi de pază aproape că dau nas în nas cu gloata. Ajung la câțiva metri în fața insurgenților și fac cale întoarsă.”

Astfel a fost reconstituit, moment cu moment, asaltul de la Capitoliu. Sunt dovezi - susţine acuzarea - care arată că fostul președinte merită să fie condamnat.

Începand de joi vor intra în rol avocații lui Donald Trump.

Acuzarea, reprezentată de democrați din Congres, susține că imaginile arată clar că susținătorii lui Trump au încercat să răstoarne cu forța rezultatul alegerilor prezidențiale. Iar de vină pentru instigarea lor este fostul președinte american.

Joe Neguse: "Unii au spus că declaraţiile preşedintelui Trump, discursul lui de pe 6 ianuarie a fost un simplu discurs. Daţi-mi voie să vă întreb, când în istoria noastră un discurs a trimis mii de oameni să ia cu asalt Capitoliul cu arme, să sară gardurile, să spargă geamuri, să ucidă un poliţist?"

Senatorii prezenți în sală, chiar şi unii dintre republicani, s-au declarat copleșiți de înregistrări.

Lisa Murkowski, Senatoare de Alaska: "Sunt furioasă, sunt tulburată, sunt tristă. Noi retrăim asta. Am trecut o dată prin momentele astea și a fost cumplit. Știu ce simțeam în camera Senatului atunci când am auzit acele voci."

Bill Cassidy, Senatoare de Louisiana: "Sunt oameni, insurecționiști, care au încercat să afecteze schimbarea pașnică de putere. Și asta ar trebui să dea de gândit tuturor celor care iubesc republica noastră."

În viziunea avocatului Bruce Castor, procesul nu are niciun rost, din moment ce Trump a fost deja înlăturat de la putere.

Bruce Castor, avocatul lui Trump: "Poporul american tocmai şi-a spus cuvântul (la urne) şi a schimbat administraţia. Deci, sistemul funcţionează. Americanii sunt suficient de deştepţi să aleagă o nouă administraţie dacă nu le mai place cea veche."

Dacă va fi găsit vinovat de Senat, Trump nu va mai putea candida pentru nicio funcţie publica şi va pierde privilegiile de fost preşedinte - de la paza Secret Service, la cheltuieli de deplasare şi pensie - adică patru milioane de dolari pe an.

 

Tags: trump, sua, capitoliu,


VIDEO PROTVPLUS.RO