Noi imagini din satelit arată că Rusia continuă să-și consolideze forțele în apropiere de granița cu Ucraina

Ultima actualizare: 24-12-2021 17:21
rusia 2
politico.com

Noi imagini din satelit, surprinse de o companie privată americană, arată că Rusia a continuat să-și consolideze forțele în Crimeea anexată și în apropierea Ucrainei în ultimele săptămâni, relatează Reuters.

Agenția Reuters nu a putut verifica în mod independent cele mai recente imagini de la Maxar Technologies, companie care are sediul în SUA.

Kremlinul a reiterat vineri că își rezervă dreptul de a-și muta propriile forțe pe teritoriul rus după cum crede de cuviință și că țările occidentale efectuează manevre militare „provocatoare” în apropierea granițelor sale.

Liderii americani, europeni și ucraineni au acuzat Rusia că își consolidează, din nou, efectivele lângă granița cu Ucraina din octombrie, după o scurtă acumulare anterioară în aprilie, când Maxar a publicat și imagini.

 

Președintele american Joe Biden și alți lideri spun că Moscova pare să ia în considerare un atac asupra Ucrainei în următoarea lună, lucru pe care Moscova l-a negat în mod repetat.

Imaginile difuzate joi au arătat o bază din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, plină cu sute de vehicule blindate și tancuri. O imagine din satelit surprinsă de Maxar a aceleiași baze în octombrie a arătat că baza era pe jumătate goală.

Maxar a spus că o nouă unitate, formată din câteva sute de vehicule blindate care includ vehicule de luptă de infanterie din seria BMP, tancuri, artilerie autopropulsată și echipamente de apărare aeriană, a sosit la garnizoana rusă.

„În ultima lună, imaginile noastre prin satelit de înaltă rezoluție au observat o serie de noi desfășurări rusești în Crimeea, precum și în mai multe zone de antrenament din vestul Rusiei de-a lungul periferiei graniței cu Ucraina”, a arătat Maxar într-un comunicat.

Compania a menționat o activitate sporită la trei locații din Crimeea și la cinci locații din vestul Rusiei.

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia vrea să evite conflictul, dar are nevoie de un răspuns „imediat” din partea Statelor Unite și a aliaților săi la cererile sale de garanții de securitate. Moscova a spus că se așteaptă ca discuțiile cu oficialii americani pe această temă să înceapă în ianuarie, la Geneva.

Întrebat vineri despre acumularea de trupe ruse în apropierea Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova acționează pentru a-și apăra propria securitate.

Rusia își mută propriile trupe pe propriul său teritoriu pe fundalul unor acțiuni extrem de neprietenoase ale oponenților noștri din NATO, Statele Unite și diferite țări europene, care efectuează manevre foarte clare în apropierea granițelor noastre”, a spus Peskov.

Acest lucru ne obligă să luăm anumite măsuri pentru a ne garanta propria securitate”.

Biden a amenințat cu măsuri economice și de altă natură puternice dacă Rusia invadează Ucraina, bazându-se pe sancțiunile impuse în urma anexării Crimeei de către Moscova în 2014 și susținând o rebeliune separatistă în curs a forțelor pro-ruse din estul Ucrainei.

Rusia spune că dorește ca NATO să-și oprească expansiunea spre est și caută garanții că alianța militară occidentală nu va desfășura anumite arme ofensive în Ucraina și alte țări vecine.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO