NATO acuză Rusia că a simulat un atac asupra Vestului, la exercițiul militar Zapad
NATO a acuzat, joi, Rusia că ar fi indus în eroare membrii Alianței cu privire la adevăratul scop al exercițiului militar Zapad care a avut loc, luna trecută, în Belarus.
Pe de altă parte, Moscova susține că nu a vrut decât să „potolească” propaganda anti-rusă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Într-o întâlnire cu ambasadorul Rusiei la NATO, Alexander Grushko, secretarul general Jens Stoltenberg a afirmat că Rusia ar fi prezentat informații eronate, menite să diminueze importanța exercițiului „Zapad” din Belarus.
Ministrul rus al Apărării a transmis că la exercițiul militar care a avut loc între 14 și 20 septembrie au participat 12.700 de soldați, care au făcut o simulare a unui atac. Pe de altă parte, NATO susține că scenariul exercițiului a fost un potențial atac asupra Vestului și că a ținut, de fapt, două luni, la el participând efective mult mai mari, informează Reuters.
„Numărul trupelor care au participat la exercițiul militar depășesc, în mod semnificativ, numărul anunțat de autoritățile ruse înainte de exercițiu, scenariul a fost diferit și mult mai amplu decât cel anunțat”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după întâlnire.
Pe de altă parte, ambasadorul Rusiei la NATO susține că este vorba despre un „atac de propagandă fără precedent”.
„Țările din NATO cred că toate activitățile militare din Federația Rusă au făcut parte din exercițiul Zapad. Nu acceptăm propaganda, când vine vorba despre exercițiile militare rusești. Acesta a fost un atac fără precedent”, a spus Alexander Grushko.
Temerile Alianței Nord-Atlantice privind acest exercițiu la scară largă ar putea declanșa un conflict între NATO și Rusia, în Europa de Est. În acest context, Aliații cer Moscovei să fie mai clară cu privire la exercițiile pe care le desfășoară și să invite mai mulți observatori.
Potrivit Tratatului de la Viena, dacă numărul militarilor care participă la exerciții depășește 13.000 de persoane, atunci acestea trebuie aibă loc în prezența unor observatori care pot, inclusiv să discute cu soldații.
Oficiali din țările occidentale și-au exprimat temerile că Rusia ar putea ocupa părți din statele baltice care au grupuri mari de etnici vorbitori de limba rusă, în același mod în care Moscova a preluat asupra Crimeei în anul 2014.
Cu toate acestea, Jens Stoltenberg a dat asigurări că Rusia și-a retras toate trupele din Belarus, după încheierea exercițiului Zapad. Țările baltice se temeau că Rusia își va lăsa soldații la granițele NATO.