Rusia foloseşte o fotografie slovenă din 2010 pentru a acuza Kievul de pregătirea unei „bombe murdare”
Rusia a folosit o imagine provenind din Slovenia şi care datează din 2010 pentru a-şi susţine acuzaţiile cu privire la o „bombă murdară” pe care ar pregăti-o în prezent Ucraina, acuză Guvernul sloven.
Slovenia a declarat miercuri că una dintre imaginile pe care Rusia le-a folosit pentru a susține că Ucraina intenționează să detoneze o „bombă murdară” este o fotografie veche cu detectoare de fum făcută în Slovenia.
„Fotografia folosită de Ministerul rus de Externe în postarea sa pe Twitter este o fotografie ARAO (agenția slovenă de gestionare a deșeurilor nucleare) din 2010”, a confirmat miercuri pentru AFP Dragan Barbutovski, consilier al premierului sloven Robert Golob, scrie The Defense Post.
???? Russian Defence Ministry: According to the information at hand, two organisations of Ukraine have been ❗ directly ordered to create the so-called #dirtybomb.
☢️ The works are at their concluding stage. pic.twitter.com/7mxxCpWSWK
— MFA Russia ???????? (@mfa_russia) October 24, 2022
El a adăugat că imaginea a fost „scoasă din context și folosită fără știrea ARAO”.
Rusia acuză Ucraina că pregătește un atac cu o „bombă murdară” pe propriul teritoriu
Moscova a declarat luni că Ucraina aproape a terminat dezvoltarea unei „bombe murdare”, după ce ministrul rus al apărării, în apeluri cu omologii NATO, a susținut că forțele Kievului intenționau să desfășoare arma.
„Conform informațiilor pe care le avem, două organizații din Ucraina au instrucțiuni specifice pentru a crea așa-numita „bombă murdară. Această lucrare este în stadiul final”, a spus generalul locotenent Igor Kirillov într-o declarație luni.
Declarația a fost ilustrată cu o imagine postată pe Tweeter care arată presupusele „capacități” ale Ucrainei de a crea bomba murdară și includea o pungă cu presupuse deșeuri nucleare și cuvântul „Radioaktivno” (radioactiv) în slovenă.
Această imagine „a fost folosită pentru prezentări profesionale pentru publicul larg și interesat ca material explicativ” de ARAO, a declarat șeful agenției slovene Sandi Virsek într-un comunicat.
El a adăugat că obiectele din pungă erau „detectoare de fum care sunt supuse utilizării generale” și nu conțineau niciun material radioactiv enumerat de Rusia în tweetul său.
Photo, used by the Russian Foreign Ministry in its Twitter post (https://t.co/C9ty3hU3Ef) is an ARAO photo from 2010. pic.twitter.com/1f1DynuvFR
— Slovenian Government (@govSlovenia) October 25, 2022
Slovenia, o fostă republică iugoslavă care a aderat la UE și NATO în 2004, are o centrală nucleară la Krsko, lângă granița cu Croația, iar toate deșeurile nucleare sunt depozitate în siguranță, potrivit ARAO.