Moarte misterioasă a unui bărbat eliberat din Coreea de Nord
Poliția din San Diego investighează moartea misterioasă a unui bărbat care, în urmă cu opt ani, a fost eliberat din Coreea de Nord, cu ajutorul fostului președinte american Jimmy Carter.
Trupul lui Aijalon Mahli Gomes, în vârstă de 38 de ani, a fost descoperit în flăcări, de un polițist rutier din California. Omul legii a intervenit, descoperind că bărbatul a decedat. Din primele cercetări, polițiștii cred că moartea a fost un accident sau o sinucidere, însă raportul medicilor legiști va face lumină, informează CNN.
Fost deținut în Coreea de Nord
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Moartea bărbatului, care se mutase de curând din orașul natal Boston în zona San Diego, ridică întrebări privind viața acestuia de la momentul eliberării din Coreea de Nord și până la moartea sa.
În 2010, Aijalon Hahli Gomes a fost condamnat la opt ani de muncă silnică și la plata unei amenzi de 600.000 de doari, după ce a trecut ilegal granița dintre China și Coreea de Nord. Cu toate acestea, el a fost eliberat în luna august a aceluiași ani, după o serie de negocieri purtate de fostul lider american Jimmy Carter cu liderul Jim Jong-il.
Unchiul acestuia preciza, în 2010, că înainte să fie arestat, bărbatul trăise, timp de nouă ani, în Coreea de Sud, dar că nu înțelege de ce a intrat în statul nord-coreean.
„Nu ducea lucrurile la extrem. Poate că a vrut să tragă cu ochiul sau să îi ajute și educe pe oamenii de acolo. A avut motive bune. Știu că intențiile sale erau bune”, a mai spus Michael Farrow.
În 2015, într-un e-book autopublicat intitulat „Violență și omenie”, Gomes povestește că a urmat cursurile Colegiului Bowdoin din Brunswik, unde a obținut o diplomă pe Limba Engleză. Ulterior, a predat la școli din Massachusetts, după care s-a mutat în Coreea de Sud, cu scopul de a preda engleză copiilor din zonele rurale.
„Inspirat de credința și de spiritul unei egalități universale”, a ajuns în China și, ulterior, în Coreea de Nord.
„Timp de nouă luni, a stat într-o închisoare unde era supravegheat strict, în timp ce familia și prietenii americani nu știau nimic despre starea sa de sănătate sau despre locul în care se află”, se mai precizează în descrierea cărții sale.
De la reîntoarcerea în SUA, Gomes a stat departe de viața publică. La acel moment, preciza că trebuie să „își refacă rănile din perioada detenției”. Astfel, el a folosit scrisul ca pe o terapie, incluzând experiența din închisoarea nord-coreeană în romanul „Violență și omenie”.
Într-un interviu din 2015 pentru un blog britanic, el explica faptul că încă suferă de anxietate la câțiva ani de la eliberare și că trăiește „în mare pare izolat".
În iunie 2017, un student american, Otto Warmbier, în vârstă de 22 de ani, a murit după ce a fost repatriat în comă. El a fost arestat în ianuarie 2016, iar președintele american Donald Trump și familia Warmbier i-a acuzat pe nord-coreeni că l-au torturat.