Mitul politicii "NU negociem cu teroristii". Cine sunt detinutii afgani eliberati de SUA in schimbul soldatului american
Aranjarea eliberarii sergentului Bowe Bergdahl, capturat de talibani in 2009, ar putea pune in pericol siguranta Statelor Unite, avertizeaza liderii partidului republican, relateaza Washington Post.
Criticii lui Barack Obama observa ca Washingtonul a renuntat la politica de a nu negocia cu teroristii si se intreaba daca nu cumva talibanii vor fi incurajati sa mai rapeasca si alti militari.
Obama, acuzat de incalcarea legii
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vestea nesperata a eliberarii soldatului Bowe Bergdah, capturat in Afganistan pe 30 iunie 2009 a fost umbrita pentru o parte dintre americani de modul in care autoritatile au reusit sa-l aduca acasa. Singurul militar al Statelor Unite tinut in captivitate a fost cedat de catre talibani in schimbul eliberarii a cinci detinuti afgani din inchisoarea militara Guantanamo Bay, Cuba.
Potrivit CNN, schimbul s-a facut prin intermediul si cu ajutorul guvernului din Qatar. Autoritatile din aceasta tara le-au dat asigurari americanilor ca cei cinci detinuti eliberati vor intra in custodia lor, nu vor reprezenta un pericol pentru siguranta Statelor Unite si nu vor avea voie sa paraseasca timp de un an Qatarul.
Anuntul eliberarii lui Bowe a fost facut sambata de presedintele Barack Obama, printr-un comunicat in care a multumit emirului Qatarului pentru ajutorul acordat. Soldatul, care se afla in stare de buna de sanatate, se va intoarce acasa, intr-un orasel din Idaho, dupa ce se recupereaza intr-o clinica din Germania. In Statele Unite s-a dezlantuit dezbaterea.
Republicanii nu au vazut insa operatiunea drept un succes total. Mike Rogers, presedintele Comisiei de Informatii din Camera Reprezentantilor a declarat ca este tulburat de faptul ca Statele Unite au "negociat cu teroristii" pentru a incheia acest schimb. Potrivit AP, republicanii cred ca acest schimb nu va face decat sa incurajeze si mai mult rapirile de soldati americani.
Obama a fost acuzat ca a incalcat legea care stipuleaza ca trebuie sa informeze Congresul cu 30 de zile inaintea oricarui transfer al detinutilor de la Guantanamo si sa explice cum a fost atenuata in mod considerabil amenintarea reprezentata de acesti prizonieri. Un oficial al administratiei prezidentiale a explicat pentru Washington Post ca atunci cand a semnat aceaste lege, anul trecut, Obama a precizat intr-o declaratie scrisa ca legea este anticonstitutionala deoarece ii limiteaza atributiile de comandant suprem al fortelor armate si ca, in acest fel, poate sa nu o respecte.
Cine sunt detinutii afgani eliberati de Statele Unite
Potrivit CNN cei cinci detinuti afgani eliberati sunt Khair Ulla Said Wali Khairkhwa, Mullah Mohammad Fazl, Mullah Norullah Nori, Abdul Haq Wasiq si Mohammad Nabi Omari. Toti cinci au fost arestati la inceputul razboiului din Afganistan din cauza pozitiilor oficiale ocupate in regimul taliban, si nu a unor eventuale legaturi directe cu al Qaeda.
CNN a publicat si primele imagini cu detinutii afgani, eliberati. Numele celor cinci nu au fost confirmate de autoritatile americani, insa apar in documente WikiLeaks ca parte a unui eventual transfer intre americani si talibani.
In regimul taliban, Khair Ulla Said Wali Khairkhwa ocupa functie de ministru de interne, Mohammad Fazl a condus fortele armate ale talibanilor impotriva Statelor Unite in 2001, fiind acuzat de crime de razboi in timpul conflictului civil din Afganistan, in '90. Abdul Haq Wasiq facea parte din serviciul de informatii al talibanilor. Toti cei cinci au negat ca ar fi avut legaturi directe cu gruparea terorista al Qaeda.
Washington Post sustine insa ca toti cei cinci au fost lideri influenti in regimul taliban din Afganistan iar unul dintre ei i-ar fi ajutat pe teroristii antrenati de al Qaeda sa "viziteze" Afganistanul. Desi au petrecut ultimii 10 ani in inchisoare sunt considerati in continuare periculosi din cauza influentei si a contributiilor aduse formarii regimului taliban.
''Nu cumva tocmai am pus un pret pe capetele altor soldati americani? Ce mesaj le transmitem teroristilor? Ca, daca prinzi un soldat american, il poti da la schimb pentru cinci teroristi'' a declarat Ted Cruz, senator republican. De partea cealalta, administratia americana se apara pe toate vocile.
''Bergdahl era prizonier de razboi. Este procedura obisnuita pentru recuperarea prizonierilor" sustine Chuck Hagel, secretarul american al apararii in timp ce Susan Rice, consilier la Casa Alba anunta: ''Indiferent cine are prizonieri de razboi americani, noi trebuie sa facem tot posibilul sa-i aducem inapoi''.
Dand apa la moara criticilor, liderul suprem al talibanilor din Afganistan a salutat eliberarea celor cinci detinuti drept o mare victorie pentru rebeliunea islamista.
Sursa foto: CNN