Mireasa ISIS care a fugit din UK a născut în Siria. Ce pedeapsă riscă
Shamima Begum, una dintre cele trei adolescente care au fugit din Marea Britanie pentru a se alătura grupului Stat Islamic, a dat naștere unui băiețel în tabăra de refugiați din nordul Siriei.
Tânăra și-a părăsit familia acum patru ani, pe când avea doar 15 ani, iar acum speră să se întoarcă acasă pentru a-și crește copilul într-un mediu sigur.
"Oamenii ar trebui să aibă milă de mine, pentru toate încercările prin care am trecut”, a declarat femeia.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Întrebată dacă a făcut o greșeală călătorind în Siria, Shamima Begum a declarat pentru Sky News: "Într-un fel, da, dar nu regret pentru că m-a schimbat ca persoană. M-a făcut mai puternică, mai dură, m-am căsătorit cu sotul meu și n-aș fi găsit pe cineva ca el înapoi în Marea Britanie".
Într-o declaraţie acordată The Times în tabăra de refugiaţi din nordul Siriei, Shamima Begum a spus că ar face "tot ce este necesar doar pentru a putea veni acasă şi a trăi liniştită cu copilul meu".
Avocatul tinerei susține că femeia este tratată "mai rău decât naziștii" și face apel la empatie față de cazul tinerei.
Cazul ei s-a bucurat de susţinerea unor responsabili de înalt profil din mediul de securitate, un fost şef al MI6 afirmând că adolescentei ar trebui să i se dea o şansă "dacă este să ne respectăm valorile."
Deşi nu a fost prevăzută nicio operaţiune pentru a o aduce pe tânără din Siria, a fost ridicată întrebarea dacă autorităţile din Marea Britanie vor putea să oprească eventuala revenire a Shamimei în Marea Britanie.
Fostul analist independent al legislaţiei privind terorismul Lord Carlile a declarat pentru BBC că dacă Shamima Begum nu a obţinut o a doua cetăţenie a unei alte ţări, ei va trebui să i se permită să se întoarcă în ţara de origine, pentru că în conformitate cu legea internaţională nu este posibil ca o persoană "să fie lipsită de cetăţenia unui stat".
Între timp, Richard Barrett, fost director al departamentului global de combatere a terorismului de la MI6, a sugerat că ar fi "nerezonabil" ca autorităţile să se aştepte ca Forţele de apărare siriene să aibă grijă de tânără pe termen nelimitat.
De asemenea, el a avertizat că o execuţie sumară este "cel mai probabil deznodământ" pentru astfel de cetăţeni străini care sunt predaţi autorităţilor siriene sau irakiene.
"Guvernele au o responsabilitate de a aborda problemele create de cetăţenii lor capturaţi şi de a analiza mai îndeaproape de ce au făcut alegerile pe care le-au făcut", a scris el într-un articol pentru The Guardian.
"Chiar doamna Begum, cât de puţin ar regreta faptele, ar trebui să primească o şansă, dacă ne respectăm valorile şi dacă credem că societatea noastră este suficient de puternică de a reprimi o fată de 15 ani care a deraiat grav", a adăugat el.
Faptul că Shamima Begum a recunoscut că nu regretă că a călătorit până în teritoriul controlat de SI în Siria şi afirmaţia ei că "nu mai este aceeaşi şcolăriţă prostuţă de 15 ani care a fugit din Bethnal Green în urmă cu patru ani" a fost invocată ca motiv de îngrijorare de către unii.
Shamima Begum a fost una dintre cele trei şcolăriţe, alături de Kadiza Sultana şi Amira Abase, de la Academia din Bethnal Green care au fugit din Marea Britanie în februarie 2015. O altă fată, Sharmeena Begum, tot din Bethnal Green dar fără a fi înrudită cu Shamima, a călătorit în Siria cu două luni înainte.
Kadiza Sultana ar fi fost ucisă într-o lovitură aeriană în 2016. Shamima Begum a spus că ar fi auzit, la mâna a doua, că celelalte două fete ar fi încă în viaţă.
Primarul Londrei, Sadiq Khan, a spus că autorităţile trebuie să vorbească cu Shamima Begum dacă ea intenţionează să se întoarcă în Marea Britanie.
"În ceea ce priveşte această persoană, cred că este important ca autorităţile - adică poliţia şi celelalte autorităţi - să vorbească cu ea dacă decide vreodată să revină în Marea Britanie, pentru a evalua dacă au fost comise infracţiuni. Dacă acest lucru s-a întâmplat, atunci este cu adevărat important ca, conform procedurii normale, să fie judecată. Şi va trebui să aşteptăm să vedem ce se întâmplă în legătură cu asta", a declarat Khan pentru postul LBC.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!