Tânăra care a fugit la Statul Islamic e gravidă și vrea înapoi acasă. Ce a pățit soțul ei

shamima begum
MET POLICE

Una dintre cele trei eleve care au plecat din Marea Britanie pentru a se alătura grupării Stat Islamic, în 2015, vrea să se întoarcă acasă, dar nu are niciun regret.

Shamima Begum, acum în vârstă de 19 ani, se află într-o tabără de refugiați în Siria și a declarat, într-un interviu că a văzut atrocități inimaginabile, însă aceste fapte nu au traumatizat-o. Tânăra a mărturisit că este însărcinată în opt luni și dorește să se întoarcă acasă pentru a-și crește copilul.

De asemenea, tânăra a mai declarat că a mai avut doi copii, însă aceștia au murit. Ba mai mult, femeia a povestit că una dintre fetele cu care a plecat din Marea Britanie a murit în urma unei explozii.

Primul ei copil, o fată, a murit la vârsta de un an și nouă luni și a fost îngropată în Baghuz acum o lună. Cel de-al doilea copil a murit în urmă cu trei luni, la vârsta de opt luni, din cauza malnutriției, raportează Times.

Ea a spus că a dus-o la spital. "Nu erau disponibile medicamente și nu era suficient personal medical", a spus ea.
Shamima și Amira aveau doar 15 ani când au abandonat școala și au plecat în Siria pentru a se alătura grupării ISIS. Adolescentele le-au spus părinților că ies în oraș, însă cele două au părăsit continentul.

Citește și
copii repatrati din Irak
Copiii jihadiştilor ISIS ucişi în Irak, aduşi în Rusia. Ce vrea să facă Kremlinul cu ei
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

După ce au ajuns în Raqqa, Shamima a ajuns într-o casă alături de alte viitoare mirese ISIS. “Am aplicat pentru a mă căsători cu un luptător cu vârsta între 20 și 25 de ani, vorbitor de limbă engleză”. Zece zile mai târziu, fata a fost căsătorită cu un danez de 27 de ani, convertit la islam.

Soțul său s-a predat, iar femeia a ajuns într-o tabără de refugiați din nordul Siriei.

Întrebată ce fel de viață a avut, Shamima a declarat că “a fost una normală. Viața pe care o prezintă în materialele de propaganda este absolut normală”.

“Mai erau bombardamente din când în când, dar în afară de asta totul se desfășura normal”.

Primul cadavru mutilate pe care l-a văzut aruncat într-un coș de gunoi nu amarcat-o deloc, a mai adăugat femeia. “Era al unui soldat captiv pe câmpul de luptă, un inamic al Islamului. Mă gândeam doar la ce le-ar fi putut face femeilor de origine musulmană dacă ar fi avut șansa”.

“Nu mai sunt aceeași fetiță prostuță ca la 15 ani, când am fugit din Bethnal Green. Însă nu regret că am venit aici”.

Guvernul britanic a fost foarte clar că nu dorește ca luptătorii ISIS care au comis atrocități să se mai întoarcă în Marea Britanie. Însă cei care s-au alăturat voluntary grupării jihadiste nu intră în această categorie – este și cazul Shamimei.

Marea Britanie a anunțat că nu îi va ajuta pe refugiații din nordul Siriei să evadeze, însă dacă vor reuși să scape singuri și să ajungă într-un stat cu un govern recunoscut, vor vedea ce pot face în acest sens.

"Nu am speranțe mari", a spus Shamima. Femeia a mai povestit că soțul său a ajuns într-o închisoare unde este torturat.

Acum “sunt speriată că copilul pe care urmează să-l nasc ar putea muri dacă aș rămâne aici”, a mai adăugat femeia, explicând că se teme că bebelușul s-ar putea îmbolnăvi în tabăra de refugiați.

"De aceea chiar vreau să mă întorc în Marea Britanie, pentru că știu că statul va avea grijă de sănătatea copilului", a spus ea. "Voi face orice trebuie doar pentru a putea să vin acasă și să trăiesc în liniște cu copilul meu".

Ministrul Securității, Ben Wallace, a declarat că nu poate comenta cazul Shamimei Begum din motive legale, dar a spus că orice cetățeni britanici care au plecat în Siria să susțină activități teroriste ar trebui să fie pregătiți să fie interogați, investigați și urmăriți penal dacă s-au întors în Regatul Unit.

El a spus că nu există nici o asistență consulară în Siria.
Întrebat dacă guvernul se va grăbi să o aducă acasă pe Shamima Begum, el a spus: "Nu pun în pericol viața cetățenilor britanici".

El a adăugat că, deși Marea Britanie avea datoria de a proteja copiii britanici din Siria, el are de asemenea o datorie față de toți cetățenii britanici și face ceea ce este "proporțional și necesar" pentru a menține cetățenii în siguranță.
 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Un terorist ISIS, cunoscut că a tăiat capul unui prizonier, a fost ucis de un tanc
Un terorist ISIS, cunoscut că a tăiat capul unui prizonier, a fost ucis de un tanc

Un militant indonezian care a tăiat capul unui prizonier occidental în 2016 a murit luna trecută într-o luptă cu forțele susținute de americani în Siria.

Copiii jihadiştilor ISIS ucişi în Irak, aduşi în Rusia. Ce vrea să facă Kremlinul cu ei
Copiii jihadiştilor ISIS ucişi în Irak, aduşi în Rusia. Ce vrea să facă Kremlinul cu ei

Autorităţile de la Moscova au organizat duminică repatrierea a 27 de copii ruşi, ai căror mame sunt închise în Irak pentru apartenenţa la Statul Islamic, a declarat agenţiei France Presse o sursă diplomatică

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor România, care pare că a devenit un ghimpe în coasta sa.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.