V-ati luat casa cu ajutorul bancii? Pregatiti-va de reevaluarea locuintei!
Partea proasta, mai ales pentru restantieri, este ca in urma verificarii exista riscul sa fie nevoiti sa ramburseze o parte din imprumut sau sa vina cu o garantie suplimentara.
Proprietarul unui apartament a luat un credit de nevoi personale de 105.000 de euro, pentru care a garantat insa cu locuinta evaluata atunci la 140.000 de euro.
Asta s-a intamplat acum doi ani, cand preturile in imobiliare au atins pragul de sus, insa de atunci au scazut cu peste 40%. Asa ca banca l-a anuntat pe poprietar ca vrea sa reevalueze apartamentul.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Daca valoarea acestuia a ajuns la 85.000 de euro si omul mai are de dat 100.000, bancherii i-ar putea cere clientului sa aduca inca o garantie, cum ar fi de exemplu o alta garsoniera, sau sa dea pe loc 15.000 de euro.
Reprezentantii bancilor comerciale nu isi ascund nemultumirea. Nici lor nu le convine aceasta regula impusa de Banca Nationala.
Multi finantisti recalculeaza garantia pe baza preturilor stabilite de consultantii imobiliari. Cel mai tare vor avea de tras romanii care au luat credit in perioada 2007-2008, in plin boom pe piata constructiilor.
Daca valoarea locuintei scade mult sub nivelul creditului, bancherii vin cu vestea proasta. In cazul in care clientul nu poate sa plateasca, in functie de clauzele contractuale, se poate ajunge chiar si la executare silita.
Asociatia Bancilor a cerut relaxarea conditiilor privind reevaluarea, insa cei din BNR nu a luat inca nici o decizie.