Ministrul rus de Externe: Nu vom sta cu braţele încrucişate

Ministrul de externe rus: „Răbdarea Rusiei cu Occidentul s-a încheiat”. Premisele unui război în Ucraina
StirilePROTV

Rusia a avertizat miercuri că nu va sta cu "braţele încrucişate" în faţa acţiunilor Occidentului, pe care îl acuză că încearcă să obţină avantaje unilaterale şi să instige Ucraina de a provoca Moscova.

"Nu vom sta cu braţele încrucişate", a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, referindu-se la presiunile occidentale care urmăresc o "mai mare descurajare a Rusiei", în cursul unei intervenţii în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal), relatează EFE şi Interfax.

Citește AICI cele mai noi informații despre criza din Ucraina

În discursul său, şeful diplomaţiei ruse a denunţat faptul că Occidentul "şi-a dublat" presiunea politico-militară asupra Rusiei.

"Este suficient să ne uităm la manevrele din ce în ce mai provocatoare desfăşurate de-a lungul graniţelor noastre, atragerea regimului de la Kiev pe orbita NATO, livrările de arme letale către acesta şi instigarea lui la provocări directe împotriva Federaţiei Ruse", a declarat Lavrov.

Citește și
vladimir putin
AFP: De ce Europa are mai mult de pierdut decât Statele Unite prin impunerea de sancţiuni Rusiei
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Rusia va adopta "măsuri de ripostă necesare"

Ministrul de externe rus a avertizat că Rusia va adopta "măsuri de ripostă necesare" dacă nu va primi un "răspuns constructiv" din partea Occidentului la cererile sale privind acordarea de garanţii de securitate, pe care Kremlinul îl aşteaptă săptămâna aceasta.

Lavrov a insistat că Moscova nu va tolera ca dezbaterea asupra propunerilor de garanţii de securitate prezentate SUA şi NATO să se lungească la infinit şi speră că acestea se vor ţine de promisiunea de a răspunde în scris.

Din această cauză, a spus el, Rusia nu a dorit ca discuţiile cu privire la Ucraina şi propriile ei preocupări de securitate să fie extinse prin includerea Uniunii Europene sau a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), potrivit Reuters.

"În funcţie de conţinutul acestui răspuns, aşteptat săptămâna aceasta, împreună cu colegii din alte instituţii vom pregăti propuneri pentru preşedinte (Vladimir Putin)", a afirmat ministrul rus, reiterând poziţia Moscovei că va lua "măsuri adecvate", pe care nu le-a specificat, dacă nu va primi un răspuns constructiv din partea SUA şi NATO cu privire la garanţiile de securitate pe care le solicită.

Garanţiile de securitate cerute de Rusia prevăd încetarea extinderii în continuare a Alianţei Nord-Atlantice, în special în Ucraina şi Georgia, încetarea oricărei cooperări militare cu fostele republici sovietice şi retragerea trupelor şi a echipamentelor NATO pe poziţiile pe care le ocupa înainte de 1997.

Rusia îşi va consolida cooperarea strategică cu Cuba, Venezuela şi Nicaragua

În acelaşi timp, Rusia îşi va consolida cooperarea strategică cu Cuba, Venezuela şi Nicaragua în "toate domeniile", a mai declarat ministrul rus de externe. "În ceea ce priveşte Cuba, Nicaragua şi Venezuela, avem relaţii foarte strânse şi cooperare strategică în toate domeniile: în economie, cultură, educaţie şi colaborarea tehnico-militară", a spus şeful diplomaţiei ruse.

Lavrov a menţionat că, în timpul discuţiilor recente cu liderii celor trei ţări, preşedintele rus Vladimir Putin a convenit să consolideze în continuare legăturile cu Cuba, Venezuela şi Nicaragua.

Cu două săptămâni în urmă, viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, nu a exclus şi nici nu a confirmat o posibilă desfăşurare de "infrastructuri militare ruse" în Cuba şi Venezuela.

"În cursul discuţiilor telefonice recente dintre preşedintele Putin şi omologii săi din aceste trei state prietene, au fost examinate modalităţi de aprofundare a parteneriatului nostru strategic în toate domeniile, fără excepţie", a spus miercuri Lavrov.

Rusia a comasat zeci de mii de militari şi un număr important de echipamente la frontiera cu Ucraina, stârnind temeri privind o invazie în ţara vecină. Moscova neagă orice intenţie de invazie, dar solicită SUA şi NATO garanţii de securitate, prezentându-se drept "o victimă", conform media ucrainene.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Criza din Ucraina. Ambasadorul SUA la Moscova a transmis MAE rus răspunsurile scrise la cererile Rusiei
Criza din Ucraina. Ambasadorul SUA la Moscova a transmis MAE rus răspunsurile scrise la cererile Rusiei

Pentru prima oară de la începutul crizei din Ucraina, SUA îl ameninţă cu sancţiuni personale pe Putin, dacă trupele lui trec graniţa.  

AFP: De ce Europa are mai mult de pierdut decât Statele Unite prin impunerea de sancţiuni Rusiei
AFP: De ce Europa are mai mult de pierdut decât Statele Unite prin impunerea de sancţiuni Rusiei

Europa are mai mult de pierdut decât Statele Unite, aliatul său, prin impunerea de sancţiuni Rusiei în dosarul ucrainean, scrie AFP într-o analiză publicată miercuri. 

Rusia continuă să transfere avioane de luptă în Belarus. SUA promite o ripostă
Rusia continuă să transfere avioane de luptă în Belarus. SUA promite o ripostă "fermă" dacă ajută Moscova să invadeze Ucraina

Rusia continuă să transfere avioane de luptă Su-35S din Extremul Orient în Belarus, unde vor participa la exerciţiile militare comune "Allied Resolve 2022", a comunicat miercuri Ministerul Apărării rus, citat de agenţia de presă Interfax, scrie Agerpres. 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.