Ministrul de externe rus: „Răbdarea Rusiei cu Occidentul s-a încheiat”. Premisele unui război în Ucraina

Ultima actualizare: 15-01-2022 01:46

„Răbdarea Rusiei cu Occidentul s-a încheiat. Am avut multă răbdare, am așteptat un răspuns concret la propunerile noastre, acum este timpul ca lucrurile să se miște" a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Declarația, amenințătoare, dar voit ambiguă, vine după ce discuțiile ruso-americane de săptămâna aceasta de la Geneva, Bruxelles și Viena, nu au adus niciun progres notabil în privința detensionării situației la granița cu Ucraina. Unde Rusia a masat trupe impresionante și poate lansa oricând o invazie. Conform CNN, care citează surse din serviciile secrete americane, Rusia ar fi pregătit deja planul, pentru a justifica un atac.

Serghei Lavrov, ministrul de externe rus: „Așteptăm răspunsuri de la colegii noștri, sub forma unor garanții scrise, trecute pe hârtie. Avem propriile noastre propuneri de securitate. În același timp, noi continuăm să lucrăm, astfel că vom fi pregătiți pentru orice alt curs al evenimentelor.

Ni s-au tot făcut promisiuni în perioada anilor '90, promisiuni că NATO nu se mai extinde spre est, că nu desfășoară forțe militare pe teritoriul noilor membri. Aceste promisiuni au fost aruncate la gunoi.

Această perioadă de timp a fost folosită (de NATO pentru a se extinde spre est) pentru că Occidentul a întâmpinat o reacție prea confortabilă și a avut o atitudine insolentă. Și-a încălcat toate angajamentele și bunul simț, agravând situația și exacerbând tensiunile.”
(...)

„Chiar dacă Ucraina nu se va alătura NATO, faptul că există armament ofensiv și baze militare americane la Marea Azov, putem spune că a dus la încălcarea unei linii roșii. Sunt sute de militari britanici și americani în Ucraina. Prezența acestor instructori în Donbas depășește mai multe linii roșii și va duce la o confruntare directă între ruși și NATO", a mai spus ministrul rus de Externe.

Pe de altă parte, conform CNN, serviciile secrete americane spun că Rusia ar pregăti o operațiune specială pentru a invada Ucraina. Ar putea fi o așa numită operațiune sub steag fals, prin care se încearcă de regula crearea unui pretext care să justifice o agresiune militară.

Un grup de agenți antrenați în războiul de gherilă și în folosirea explozibililor, care poartă uniforme militare și însemne ucrainene, ar putea înscena acte de sabotaj împotriva forțelor separatiştilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO