Ministrul Apărării din Rusia a ordonat retragerea trupelor din orașul cheie ucrainean Herson

herson
Twitter/Nexta

Rusia va retrage trupele din orașul cheie ucrainean Herson, singurul centru regional pe care l-au capturat de la începutul invaziei, scrie BBC.   

„Începeți cu retragerea trupelor și luați toate măsurile pentru a asigura transferul în siguranță al personalului, armelor și echipamentelor peste râul Nipru”, a declarat comandantul Grupului Comun al Forțelor Ruse din zona NMD, Serghei Surovikin, care anterior a raportat șefului departamentului de apărare despre situația din Herson, scrie agenția de presă din Rusia TASS

Ministrul apărării din Rusia, Serghei Şoigu a fost de acord cu propunerea comandantului lui Serghei Surovikin de a organiza apărarea în regiunea Herson pe malul stâng al Niprului, scrie Ria.ru. 

Totodată, Surovikin a precizat că „manevrele trupelor se vor efectua în viitorul apropiat, formațiuni și unități vor ocupa linii și poziții defensive pregătite pe malul stâng al Niprului”.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, Surovikin a spus că „[orașul] Herson și așezările adiacente în condițiile actuale nu pot fi aprovizionate”.

Citește și
xi jinping
Xi Jinping: China se va concentra pe pregătirile pentru război și va intensifica exercițiile militare
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Surovikin a susținut că „Forțele Armate ale Ucrainei atacă școli, spitale și civili în Herson, care sunt evacuați pe malul celălalt al râului Nipru”.

Surovikin, care a avertizat că vor fi necesare alegeri dificile atunci când va fi numit comandant general al operațiunii, a declarat: „Forțele armate ale Federației Ruse au rezistat cu succes încercărilor ofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei în direcția Hersonului". 

El a susținut că „din august până în octombrie, Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut peste 9.500 de oameni în Herson”, un număr, a spus el, de șapte până la opt ori mai mare decât pierderile rusești.

Informațiile susținute de comandantul rus nu au putut fi verificate independent.

Reacția Ucrainei: forţele ruseşti încă sunt în Herson

 

Într-o primă reacţie după acest anunţ, unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că forţe ruseşti încă sunt în Herson şi că este prea devreme pentru a confirma o retragere a acestora. ''Până când drapelul ucrainean nu va flutura deasupra Hersonului, nu are sens să vorbim despre o retragere rusească'', a mai spus oficialul ucrainean.

Trupele ucrainene, a adăugat Podoliak, acţionează în continuare conform planului lor, adică realizarea operaţiunilor de recunoaştere, urmate de evaluarea riscurilor şi contraatacul eficient.

Regiunea Herson a fost integrată în Federația Rusă prin decretul lui Vladimir Putin, în urma referendumurilor falsificate de la finalul lunii septembrie. Herson a fost primul și cel mai important oraș cucerit de ruși după invazia din 24 februarie. Renunțarea la capul de pod din dreapta Niprului închide posibilitatea avansării spre Nikolaev și Odesa.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Președintele Xi Jinping s-a îmbrăcat în haine militare pentru a anunța că țara sa face pregătiri de război
Președintele Xi Jinping s-a îmbrăcat în haine militare pentru a anunța că țara sa face pregătiri de război

Președintele Chinei, Xi Jinping, a purtat haine militare în timp ce a inspectat un centru de comandă militară, avertizând că țara sa se va concentra pe pregătirile de război.  

Xi Jinping: China se va concentra pe pregătirile pentru război și va intensifica exercițiile militare
Xi Jinping: China se va concentra pe pregătirile pentru război și va intensifica exercițiile militare

China se va concentra pe pregătirile pentru război pe măsură ce securitatea țării devine "tot mai instabilă și incertă", a declarat președintele Xi Jinping.

Putin:
Putin: "50.000 de soldaţi ruşi înrolaţi în urma mobilizării luptă în Ucraina". Ce fac restul rușilor chemați la război

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, luni, că 50.000 de soldaţi ruşi înrolaţi în cadrul mobilizării sale luptă, în prezent, în războiul din Ucraina.

 

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.