Avertisment dur din partea G7: Statele care ajută Rusia în războiul din Ucraina "vor plăti scump"
Miniştrii de Externe din Grupul Celor Şapte (G7) avertizează dur, marţi, ţările care furnizează o asistenţă Rusiei în războiul din Ucraina, relatează News.ro, care citează AFP.
Reuniți la Karuizawa, într-o regiune muntoasă japoneză, șefii diplomațiilor principalelor țări industrializate se angajează să facă să plătească ”scump” țările care se angajează să ajute Rusia în războiul din Ucraina.
Ei s-au angajat totodată să continue să-şi ”intensifice” sancţiunile impuse Rusiei şi eforturile în vederea prevenirii ocolirii acestora de către state terţe.
Top diplomats from G7 countries meet in Japan's Karuizawa for talks pic.twitter.com/4tLQvumsVt
— TRT World Now (@TRTWorldNow) April 18, 2023
Ei denunţă în comunicatul final al reuniunii drept ”inacceptabilă și iresponsabilă” retorica nucleară a Rusiei şi ameninţarea de a desfăşura armament nuclear în Belarus.
G7, ferm în privința Chinei
Statele membre G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite - avertizează de asemenea Beijingul împotriva ambiţiilor sale militare la Marea Chinei de Sud şi subliniază poziţia neschimbată cu privire la Taiwan, în pofida unor reacţii în urma unor declaraţii recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron pe această temă.
În urma unei vizite de stat în China, la începutul lui aprilie, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat presei că Uniunea Europeană (UE) nu trebuie să fie prinsă în ”crize care nu sunt ale sale”, referindu-se la Taiwan, iritându-i pe unii aliaţi ai Franţei, înaintea reuniunii de la Karuizawa.
”Nu există o schimbare în poziţiile de bază ale membrilor G7 cu privire la Taiwan”, asigură miniştrii de Externe ai G7 în acest comunicat comun, în care apreciază drept ”indispensabilă” menţinerea păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan.
Ministrul francez de Externe Catherine Colonna şi omologii săi au depus eforturi, în cele două zile de discuţii în Japonia, să-şi minimizeze divergenţele.
”Declaraţia comună” a şefilor diplomaţiilor din G7 adoptă un limbaj ferm împotriva Beijingului.
Ei evocă în acest text ”îngrijorări” ale G7 cu privire la ”expansiunea continuă şi accelerată a arsenalului nuclear al Chinei”, pe care o îndeamnă la ”stabilitate printr-o transparenţă mai mare” asupra armamentului său nuclear.
Fără să citeze China, ei se angajează în această ”Declaraţie Comună” să-şi consolideze cooperare împotriva ”coerciţiei economice”, care constă în restrângerea comerţului sau investiţiilor externe în scopuri politice.
Avertismentul împotriva susţinerii Rusiei în Ucraina - care nu menţionează China - este un ecou al avertismentelor repetate ale unor oficiali din Occident adresate Beijingului să nu furnizeze armament Rusiei.
Apel la un armistițiu în Sudan
Discuţiile au fost în mod clar dominate de Războiul rus în Ucraina şi ambiţiile Chinei în regiunea Asia-Pacific, însă miniştrii de Externe din G7 au abordat de asemenea multe alte probleme şi crize politice internaţionale.
Ei au îndemnat Coreea de Nord ”să se abţină” de la noi teste nucleare şi tiruri de rachete balistice.
Ei au condamnat ”cu fermitate” confruntările armate care au izbucnit sâmbătă în Sudan şi au îndemnat la ”încetarea imediată” a acestora.
G7 foreign ministers meet for talks focused on Africa: The G7 top diplomats meet in the Japanese resort town of Karuizawa for talks focused on Africa. pic.twitter.com/awjFKmjmi1
— worldnews24u (@worldnews24u) April 18, 2023
Aceste confruntări între armata regulată şi o puternică forţă paramilitară s-au soldat cu 200 de morţi, potrivit ONU.
Miniştrii de Externe ai statelor membre G7 au cerut totodată ridicarea ”imediată” a interdicţiilor ”inacceptabile” impuse femeilor afgane de a lucra în ONG-uri şi la ONU, adoptată în aprilie de către Guvernul taliban de la Kabul.
Întâlnire pentru „o lume fără armament”, la Hiroshima
Şefii de stat şi de guverne din G7 urmează să întâlnească în mai la Hiroshima - a cărei istorie este profund marcată de bomba atomică lansată de către Statele unite în 1945, diplomaţii acordă un loc important, în comunicatul lor comun, angajamentului Grupului Celor Şapte de a ”consolida eforturile dezarmării şi neproliferării” nucleare în vederea unei ”lumi mai sigure şi mai stabile”.
Premierul japonez Fumio Kishida, reprezentant chiar al Hiroshimei în Parlament, şi-a exprimat dorinţa de a discuta în acest oraş cu omologii săi posibilitatea ”unei lumi fără armament nuclear”.
Însă ”Declaraţia Comună” de marţi conţine puţine elemente noi în acest sens şi citează ”mediul de securitate actual dificil”.
G7 îndeamnă în acest comunicat întreaga comunitate internţaională la ”transparenţă” asupra armamentului nuclear şi îndeamnă Rusia să respecte moratoriul testelor nucleare la care s-a angajat.