Miniștrii Apărării din statele membre NATO se reunesc la Bruxelles. Despre ce vor discuta
Miniştrii apărării din ţările membre ale NATO se reunesc joi şi vineri la Bruxelles pentru a aborda probleme cheie pentru organizaţie.
Înaintea reuniunii de două zile, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat subiectele de discuţie, printre care misiunile şi operaţiunile NATO, îmbunătăţirea pregătirii forţelor NATO, progresul înregistrat în ceea ce priveşte o partajare mai echitabilă a sarcinilor şi rezistenţa sistemelor de telecomunicaţii, conform site-ului Alianţei Nord-Atlantice.
Potrivit oficialului citat, reuniunea ar trebui să permită "să aplaneze divergenţele" apărute în cadrul Alianţei după operaţiunea lansată în nord-estul Siriei de Turcia, unul dintre membrii organizaţiei.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
"Nu se poate nega că există divergenţe", a recunoscut Stoltenberg în timpul prezentării reuniunii ministeriale. "Dezacordurile dintre aliaţi pun probleme şi de aceea avem nevoie de o discuţie sinceră şi deschisă" în cadrul unei reuniuni ministeriale, a explicat el, potrivit Agerpres.
NATO nu a condamnat operaţiunea militară lansată în 9 octombrie de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan împotriva miliţiilor kurde aliate ale coaliţiei internaţionale împotriva grupării Stat Islamic (SI), alianţă formată de SUA şi la care participă Turcia şi mai multe ţări din UE membre ale NATO.
Jens Stoltenberg a refuzat miercuri să condamne această intervenţie. În schimb, el a insistat asupra "îngrijorările legitime pentru securitatea sa" avansate de Turcia pentru a desfăşura această operaţiune.
În acelaşi timp, el a subliniat necesitatea de a continua lupta împotriva SI, pentru că această luptă "nu s-a încheiat". "Califatul a fost înfrânt de coaliţia internaţională la care participă NATO, însă trebuie evitată resurgenţa", a susţinut el.
Turcia a acceptat la 17 octombrie să-şi suspende ofensiva timp de cinci zile la cererea SUA. Un acord între Ankara şi Washington prevede punerea în aplicare a unei "zone de securitate" de 32 de kilometri în interiorul teritoriului sirian.
"Suntem încurajaţi de rezultatele acestui acord. (...) Acum urgenţa este menţinerea unui acord politic", a spus Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a refuzat să facă vreun comentariu asupra acordului încheiat marţi între Turcia şi Rusia, aliata preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pentru o preluare a controlului în sectoare ale benzii frontaliere ce mărgineşte zona unde armata turcă şi-a declanşat intervenţia.
Obiectivul declarat este de "a facilita" retragerea forţelor kurde ale Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG) şi dezarmarea lor în zonă.