Zeci de mii de georgieni protestează în faţa Parlamentului. Premierul Viktor Orban, huiduit la Tbilisi | VIDEO
Zeci de mii de protestatari s-au adunat luni în faţa Parlamentului din Tbilisi, la apelul preşedintei ţării şi al principalelor partide de opoziţie pentru a denunţa fraude în alegerile parlamentare câştigate sâmbătă de partidul de guvernământ.
UPDATE: BBC anunță că este vorba despre zeci de mii de oameni care protestează în capitala Georgiei.
Rustaveli Avenue, Tbilisi now. Protesting the total election fraud this time.
— Marika Mikiashvili ???????????????????????? (@Mikiashvili_M) October 28, 2024
Exceeded my expectations for today, to be honest.
Until victory! ????????????????
???? Irakli Tabatadze pic.twitter.com/XNtcpy7Fks
Știrea inițială
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Guvernul în exerciţiu, considerat a fi apropiat de Rusia, şi comisia electorală naţională au declarat că votul a fost liber şi corect. În schimb, observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au declarat că au observat încălcări majore ale procesului electoral.
Comisia electorală din Georgia a declarat că partidul de guvernământ Visul Georgian a câştigat alegerile de sâmbătă cu aproape 54% din voturi, dar partidele de opoziţie au contestat rezultatele şi au chemat la proteste.
Rezultatele alegerilor reprezintă o lovitură pentru georgienii pro-occidentali, care au considerat că votul reprezintă o alegere între un partid de guvernământ care a consolidat legăturile cu Rusia şi o opoziţie care vizează integrarea rapidă în Europa, relatează Reuters.
Visul Georgian s-a confruntat cu critici puternice din partea UE şi a Statelor Unite în legătură cu unele dintre politicile sale şi, de asemenea, a stabilit legături cordiale cu Rusia, însă partidul afirmă că susţine în continuare pe deplin candidatura ţării pentru a adera la UE.
Orban, „țintă” pentru protestatari
Pe de altă parte, premierul ungar Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a venit luni în Georgia, după ce sâmbătă felicitase partidul de guvernământ, Visul Georgian, pentru victorie. „Georgia este un stat conservator, creştin şi proeuropean”, a scris el pe platforma de social media X după sosirea sa, luni, în capitala georgiană. „În loc de lecţii inutile, ei au nevoie de sprijinul nostru pe calea lor europeană”, a adăugat Orban.
Potrivit Nexta, premierul Viktor Orban a fost huiduit în timp ce părăsea, luni seara, hotelul Marriott din Tbilisi.
❗️ Hungarian Prime Minister Viktor Orban was loudly booed as he left the Tbilisi Marriott Hotel
Orban arrived in Georgia today on an official visit.
The Hungarian Prime Minister was congratulated on his victory by Georgian Prime Minister and Chairman of the pro-Russian… pic.twitter.com/zYlXezVcbg
— NEXTA (@nexta_tv) October 28, 2024
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a scris, luni, pe Facebook, că rezultatul georgian a fost o „înfrângere urâtă” pentru liberali. Szijjarto s-a alăturat luni lui Orban în vizita sa la Tbilisi, la fel ca şi miniştrii maghiari ai Economiei şi Finanţelor.
Ungaria şi-a înfuriat colegii din UE şi NATO prin hotărârea sa de a menţine legături strânse cu Rusia, în ciuda invaziei din 2022 din Ucraina. În iulie, Orban a stârnit controverse atunci când a călătorit în ceea ce guvernul ungar a descris ca fiind o „misiune de pace” la Moscova şi Beijing în timpul preşedinţiei ungare, fără a se coordona cu partenerii săi din UE.
Președinta Georgiei acuză Rusia
UE, Statele Unite şi NATO au solicitat o investigaţie completă a presupuselor nereguli din alegerile din Georgia.
Preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a calificat rezultatul drept o „operaţiune specială rusească”, a acuzat luni partidul de guvernământ că a recurs la tactici şi propagandă de tip rusesc şi a cerut georgienilor să iasă în stradă luni seara.
Kremlinul a negat luni orice amestec al Rusiei, afirmând că Occidentul, şi nu Moscova, a încercat să destabilizeze situaţia, potrivit News.ro.