Mii de doze de vaccin anti-COVID, plasate în carantină în SUA pentru că nu au fost transportate corespunzător

17-12-2020 09:53


coronavirus

Autorităţile din Statele Unite au anunţat, miercuri, că au plasat în carantină mii de doze ale vaccinului pentru COVID-19 dezvoltat de companiile Pfizer şi BioNTech, livrate în California, Alabama și New Mexico.

Vaccinul necesită stocarea la o temperatură de -70 de grade Celsius, iar fiolele sunt stocate în tăvi de câte 975 de doze fiecare, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Generalul de armată Gustave Perna, care coordonează logistica programului pentru vaccinuri Operation Warp Speed al preşedintelui Donald Trump, a spus că două tăvi cu vaccinuri, care au sosit în două locaţii din California, au fost returnate, după ce temperatura a scăzut la -92 de grade Celsius, relatează News.ro

Vaccinurile ”nu au părăsit camionul. Le-am returnat imediat la Pfizer şi am trimis imediat mijloace de transport pentru înlocuirea celor două tăvi. Lucrăm acum cu FDA, CDC şi Pfizer pentru a afla dacă anomalia este sigură sau nu, dar nu ne asumăm riscuri”, a spus acesta.

Perna a mai spus că anomalia s-a repetat în Alabama.

”În cealaltă parte a ţării, în Alabama, la o locaţie au fost primite două tăvi. Aceeaşi anomalie, temperatura a scăzut la -92 de grade. Am putut să oprim şi să carantinăm vaccinul, să trimitem un alt transport în Alabama”, a arătat acesta.

De asemenea, și departamentul de Sănătate din New Mexico a trebuit să arunce 75 de doze de vaccin Pfizer Covid-19, tot din același motiv, prezintă CNN.

Nu este clar ce a dus la scăderea temperaturii de stocare. Pfizer nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Campania de vaccinare, începută de luni în SUA

 

Americanii au început să primească luni primele doze de vaccinuri dezvoltate de Pfizer, după ce Administraţia pentru Medicamente şi Alimente a autorizat vaccinul vineri. Autorităţile au recunoscut deja că vaccinul realizat de Pfizer va provoca probleme noi de logistică, având în vedere că trebuie depozitat la temperaturi foarte scăzute.

”Vorbim de temperaturi super-scăzute. Este fără precedent”, a declarat luna trecută pentru CNBC, într-un interviu, Soumi Saha, farmacist şi vicepreşedinte pentru advocacy la Premier, o firmă de consultanţă care lucrează cu mii de spitale şi case de îngrijire medicală.

Ea a declarat că este ”un teritoriu complet nou” pentru sistemele de sănătate.

”Aşadar, aceasta este o provocare logistică nouă pentru a distribui acest vaccin şi a-l duce la locul potrivit şi a face acest lucru menţinând în acelaşi timp integritatea produsului”, a spus ea.

Perna a mai spus că livrările de vaccinuri în SUA rămân pe drumul cel bun, cu alte 886 de livrări care vor fi expediate joi în toată ţara.

Guvernul federal a livrat în această săptămână 2,9 milioane de doze de vaccin Pfizer. Săptămâna viitoare, guvernul intenţionează să livreze încă 2 milioane de doze de vaccin Pfizer, precum şi 5,9 milioane de doze de vaccin Moderna, a spus Perna.

Sursa: StirilePROTV

Tags: pfizer, vaccin, sua,


VIDEO PROTVPLUS.RO