Mihail Hodorkovski, despre ramanerea in Rusia: "Nu am avut o optiune in momentul eliberarii"


Ultimul update: Miercuri 25 Decembrie 2013 09:11
Data publicarii: Duminica 22 Decembrie 2013 11:58
Categorie: Stiri externe

PROTV News a transmis LIVE primele declaratii ale lui Mihail Hodorkovski, dupa ce a fost eliberat din inchisoare, fiind gratiat de catre presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

UPDATE 14:46 Fostul oligarh si critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, gratiat de Vladimir Putin, a declarat ca nu se poate intoarce in Rusia din cauza unei condamnari in civil inca active, care il obliga la plata a 550 de milioane de dolari.

"Din punct de vedere juridic, condamnarea mea in civil in primul caz nu a fost ridicata. Este vorba despre o condamnare la plata a 550 de milioane de dolari si, potrivit legii ruse, aceasta deschide posibilitate ca eu sa nu pot primi autorizatia de a parasi tara", a declarat Hodorkovski la Berlin, in fata jurnalistilor rusi.

"Nu am avut o optiune in momentul eliberarii", a declarat Hodorkovski in prima sa conferinta de presa la Berlin, afirmand ca gardienii penitenciarului l-au insotit "pana la inchiderea usii avionului" care l-a dus la Berlin.

El a adaugat ca liderii politici occidentali ar trebui sa nu uite, atunci cand discuta cu Vladimir Putin, ca sunt si "alti detinuti politici in Rusia".

El i-a multumit cancelarului Angela Merkel pentru ca a actionat in vederea eliberarii sale si s-a declarat impotriva boicotarii Jocurilor Olimpice de la Spoci, pentru a "nu umbri sarbatoarea sportului".

Criticul Kremlinului Mihail Hodorkovski dezvaluie ca si-a luat angajamentul de a nu face politica in cererea sa de gratiere adresata presedintelui rus Vladimir Putin.

 "Am scris in documentele mele ceea ce nu am incetat sa spun public: nu ma voi angaja in politica si nu ma voi lupta pentru restituirea activelor Iukos", fostul sau grup petrolier, a declarat Hodorkovski intr-un interviu acordat publicatiei de opozitie The New Times.

"Obiectiv, nu ma voi intoarce (in Rusia) decat daca voi fi sigur ca pot sa plec daca va fi nevoie", a adaugat el.
 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO