Microbiolog: Varianta Omicron ”nu este un dezastru, se exagerează enorm”

Ultima actualizare: 27-11-2021 17:26
Coronavirus
Shutterstock

Noua variantă de Covid „nu este un dezastru”, iar unii oameni ar putea „să exagereze enorm situația”, potrivit unui consilier al Strategic Advisory Group of Experts (Sage), scrie Daily Mail.

Vineri seară, Organizația Mondială a Sănătății a etichetat așa-numita mutație „Omicron” drept „variantă îngrijorătoare”, în timp ce țări, inclusiv Marea Britanie și SUA, s-au decis să-și închidă granițele pentru șase țări din Africa de Sud, zona de origine suspectată.

Apariția bruscă a variantei în această săptămână a stârnit panică în cercurile de la Whitehall, oamenii de știință de la Downing Street avertizând că ar putea fi rezistentă la vaccinuri, iar secretarul pentru Sănătate din Marea Britanie, Sajid Javid, a averitzat că va reimpune carantina dacă este necesar.

Într-o graba de a limita răspândirea, UE a suspendat toate zborurile către sudul Africii, după ce primul caz a fost confirmat în Europa. Marea Britanie pusese deja șase națiuni pe „lista roșie” a călătoriilor – și era gata să adauge alte două vineri.

Însă, profesorul microbiolog Calum Semple a îndemnat sâmbătă la calm, insistând că vaccinurile sunt „încă capabile să vă protejeze de boli severe”.

Consilierul Sage a declarat pentru BBC Breakfast că sprijină noi restricții de călătorie în Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini și Zimbabwe, dar a adăugat: „Acesta nu este un dezastru, iar titlurile unora dintre colegii mei spun că „este îngrozitor”. Cred că exagerează enorm situația.”

„S-ar putea să resimțiți o răceală urâtă, dar șansele dumneavoastră de a intra la spital sau la terapie intensivă sau de a muri, sunt mult diminuate de vaccin și vor continua în viitor”, a mai precizat consilierul.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO