Mesajul transmis de familiile victimelor atacului de la Charleston: "Sper ca Dumnezeu sa aiba mila de sufletul tau"

Atac armat Charleston

Familia autorului atacului armat de la Charleston s-a declarat vineri "devastata", exprimandu-si "socul, suferinta si neputinta de a crede" ca fiul lor a impuscat mortal noua persoane, informeaza AFP.

Textul publicat de apropiatii suspectului este prima comunicare publica a familiei sale dupa masacrul comis miercuri, in timpul unei intalniri de studiu biblic la care a participat si tanarul, inainte de a deschide focul si a ucide noua persoane.

"Este imposibil sa ne exprimam starea de soc, suferinta si neputinta de a crede ceea ce s-a intamplat", a scris familia lui Dylann Roof. "Suntem devastati si intristati de ceea ce s-a petrecut", a adaugat aceasta, potrivit Agerpres.

"Dupa cum va puteti imagina, cuvintele sunt dificil de gasit si cerem media sa ne respecte intimitatea", a adaugat familia, prezentand condoleante familiilor celor noua victime, cu varste intre 26 si 87 de ani.

Citește și
Atac Brazilia
Atac armat soldat cu opt morti in Brazilia. Autoritatile spun ca este vorba de o reglare de conturi intre carteluri
„M-au păcălit, am semnat, asta e”. Cum a ajuns o firmă de avocați să pună poprire pe indemnizația de handicap a victimei unui accident auto

Ministerul american al Justitiei a anuntat ca va efectua o ancheta pentru a stabili daca atacul armat nu este numai o crima motivata de ura, cum l-a calificat anterior, ci si "un act de terorism intern".

Intre timp, Ministerul Justitiei a anuntat ca va demara o procedura de urgenta pentru a trimite in Carolina de Sud suma de 29 de milioane de dolari pentru a ajuta familiile celor noua persoane ucise in atacul de miercuri, a declarat un purtator de cuvant.

Mesajul transmis de ruda unei victime: "Te iert"

Vineri, Dylann Roof a aparut in fata unui judecator, pentru a fi judecata cererea de arestare in cazul sau. In timpul procesului, rudele victimelor atacului armat au avut posibilitatea sa ii transmita in mod direct un mesaj.

"Te iert. Mi-ai luat ceva foarte pretios, dar te iert. Ma doare. Ai facut multi oameni sa sufere" - i-a transmis o femeie a carei mama, in varsta de 70 de ani, a fost ucisa cu sange rece de catre Dylann Roof.

De asemenea, Felicia Sanders, o femeie al carei fiu a fost impuscat mortal in timp ce incerca sa isi protejeze cu corpul matusa, a tinut sa ii transmita un mesaj: "Ai omorat unii dintre cei mai frumosi oameni pe care ii cunosteam. Fiecare parte din corpul meu sufera. Nu voi mai fi niciodata la fel. Tywanza (n.r. fiul femeii) a fost eroul meu. Sper ca Dumnezeu sa aiba mila de sufletul tau."

Dylann Roof, autorul crimelor din Charleston, planuise initial sa atace un campus

Prieteni ai tanarului alb care a impuscat mortal noua persoane de culoare intr-o biserica pentru afro-americani din Charleston, statul american Carolina de Sud, au spus ca inculpatul vorbise initial despre atacarea unui campus, au relatat vineri Washington Post si NBC News, citate de Reuters.

Potrivit Washington Post, Christon Scriven, de 22 de ani, un vecin de culoare al atacatorului Dylann Roof, a spus ca, la una din petrecerile lor recente, tanarul a marturisit ca voia sa atace cu arma o scoala. Intr-un alt moment, Roof a vorbit despre atacarea Colegiului din Charleston, potrivit ziarului citat.

"Reactia mea la acel moment a fost ca spune prostii", a afirmat Scriven pentru Washington Post. El a precizat pentru NBC News ca este posibil ca Roof sa-si fi schimbat planurile dupa ce a decis ca respectivul campus ar fi fost o tinta greu accesibila.

In varsta de 21 de ani, Roof, despre care autoritatile spun ca a petrecut o ora in studiul Bibliei cu credinciosii in Biserica Metodista Episcopala Emanuel, veche de aproape 200 de ani, inainte de a deschide focul miercuri noapte, a aparut vineri prin intermediul unei transmisii video cu circuit inchis in fata unui magistrat, care a decis mentinerea sa in arest, fara posibilitatea eliberarii pe cautiune. El este inculpat pentru asasinarea a noua persoane.

Barack Obama: Atacul armat din Carolina de Sud arata ca rasismul a ramas "o plaga" in SUA

Presedintele american Barack Obama a declarat vineri ca atacul armat de la o biserica a comunitatii de culoare din Carolina de Sud arata ca "plaga" rasismului este inca prezenta in SUA si le-a replicat celor care l-au acuzat ca politizeaza tragedia pentru a vorbi din nou despre legi mai dure privind controlul armelor, relateaza Reuters.

Obama a atras atentia in cadrul unui discurs sustinut la Conferinta primarilor americani ca tragedia de la Charleston evidentiaza nevoia de vigilenta impotriva rasismului.

"Ceea ce pare a fi motivatia atacatorului ne reaminteste ca rasismul ramane o plaga pe care trebuie sa o combatem impreuna", a spus liderul de la Casa Alba. 

El a invocat si alte recente atacuri armate, cele de la o scoala din Newtown, Connecticut, si de la cinematograful din Aurora, Colorado, pentru a pleda in favoarea unei reforme a legilor privind detinerea armelor de foc, un subiect politic tensionat intr-o tara in care constitutia garanteaza dreptul de a detine arme.

"Trebuie sa fim capabili sa vorbim despre aceasta chestiune ca simpli cetateni, fara a-i demoniza pe toti posesorii de arme care sunt intr-o majoritate coplesitoare oameni care respecta legea, dar si fara a sugera ca orice dezbatere despre asta implica un complot disperat de a le lua armele tuturor", a adaugat Obama.

Presedintele SUA a declansat un demers de a impune masuri mai dure de control privind detinerea armelor dupa atacul armat de la o scoala din Newtown din 2012, dar nu a reusit sa convinga Congresul din cauza lobby-ului puternic al detinatorilor de arme.

Notand ca 11.000 de americani au fost ucisi in violente armate in 2013, Obama a recunoscut ca propunerile sale esuate "nu ar fi prevenit orice act de violenta" dar a spus ca ar fi stopat unele dintre ele.

"Nu vezi crime la o astfel de scara, cu o astfel de frecventa, in niciuna dintre celelalte natiuni avansate din lume", a argumentat presedintele SUA.

"Toata lumea are indivizi violenti, plini de ura sau instabili din punct de vedere mintal. Diferenta este ca nu orice tara este inundata de arme la care se poate ajunge foarte usor", a spus el.

Barack Obama a spus ca este improbabil ca Congresul sa lucreze la o noua lege privind controlul armelor in viitorul apropiat, dar a precizat ca dupa parerea sa opinia publicului se va schimba in cele din urma si ii va determina pe parlamentari sa actioneze.

"Refuz sa ma comport ca si cum acesta ar fi noua normalitate, sau sa pretind ca este pur si simplu suficient sa suferi, si ca orice mentionare a unei actiuni pentru a pune capat acestei stari de fapt inseamna sa politizezi cumva problema", a mai afirmat Obama.

Atacul armat de la Charleston, investigat ca posibil "act de terorism intern"

Uciderea a noua persoane in atacul armat de miercuri de la biserica din Charleston este investigata de Ministerul Justitiei ca un posibil caz de terorism intern, a declarat vineri un purtator de cuvant citat de Reuters.

"Departamentul /Justitiei/ investigheaza acest caz din toate unghiurile, inclusiv ca o crima motivata de ura sau ca un act de terorism intern", a afirmat intr-un comunicat purtatoarea de cuvant Emily Pierce.

Ministerul Justitiei nu a precizat pana acum ca terorismul intern este una dintre pistele urmate in investigatia federala. Purtatoarea de cuvant a adaugat ca investigatia este in curs de desfasurare.

In cadrul unei conferinte de presa de joi, procurorul general Loretta Lynch, care detine in SUA si portofoliul de ministru al justitiei, a declarat presei ca toate motivatiile vor fi luate in considerare pentru a stabili cea mai buna cale de instrumentare a cazului.

Autorul atacului de miercuri de la Charleston, Dylann Roof, a fost pus sub acuzare pentru comiterea a noua crime in biserica comunitatii de culoare din statul Carolina de Sud.

Articol recomandat de sport.ro
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
Citește și...
Atac armat, revendicat de SI. Doi barbati, ucisi in SUA dupa ce au deschis focul langa un concurs de caricaturi cu Mohamed
Atac armat, revendicat de SI. Doi barbati, ucisi in SUA dupa ce au deschis focul langa un concurs de caricaturi cu Mohamed

Atacul armat de duminica asupra expozitiei de caricaturi cu profetul Mahomed din orasul Garland, Texas a fost revendicat de un individ ce pretinde ca face parte din organizatia jihadista Statul Islamic, intr-o postare pe Twitter, potrivit AFP.

Atac armat soldat cu opt morti in Brazilia. Autoritatile spun ca este vorba de o reglare de conturi intre carteluri
Atac armat soldat cu opt morti in Brazilia. Autoritatile spun ca este vorba de o reglare de conturi intre carteluri

Opt persoane au decedat intr-un atac armat ce a avut loc, sambata seara, la Sao Paulo, la sediul unui club de suporteri ai echipei Corinthians.

Incident armat intr-un campus universitar din Statele Unite: o persoana a fost impuscata mortal in biblioteca
Incident armat intr-un campus universitar din Statele Unite: o persoana a fost impuscata mortal in biblioteca

Cel putin o persoana si-a pierdut viata luni intr-un atac armat intr-un campus studentesc din statul Carolina de Nord, din sud-estul SUA.

Recomandări
Un ciclon care traversează România de la vest la est a adus deja vânt puternic și ploi. Unele orașe au avut inundații
Un ciclon care traversează România de la vest la est a adus deja vânt puternic și ploi. Unele orașe au avut inundații

România este de 20 de ore sub avertizare meteorologică de vreme rea și urmează încă o zi cu emoții pentru multe județe. Un ciclon care traversează țara de la vest la est a adus deja vânt puternic și ploi.

Cod portocaliu de furtună. Peste 3.500 de oameni evacuaţi din judeţul Galaţi. Locuinţe evacuate în Vaslui şi Braşov
Cod portocaliu de furtună. Peste 3.500 de oameni evacuaţi din judeţul Galaţi. Locuinţe evacuate în Vaslui şi Braşov

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă, duminică seară, că, până la ora 20.00, au fpst evacuate peste 3.500 de persoane din judeţul Galaţi, 60 din judeţul Vaslui şi 2 din judeţul Braşov.

Israelul a eliminat zeci de lideri Hezbollah în Liban și îi atacă în Yemen pe rebelii Houthi. Reacția Iranului, un mister
Israelul a eliminat zeci de lideri Hezbollah în Liban și îi atacă în Yemen pe rebelii Houthi. Reacția Iranului, un mister

Israelul își extinde ofensiva, cu noi lovituri în Yemen, unde se află rebelii Houthi, susținuți de Iran. Atacurile asupra unor ținte militare au lăsat în urmă cel puțin cinci morți și peste 30 de răniți.