Merkel vrea o armată UE, reguli noi pentru migranți și Fond Monetar European

Prima vizita oficiala a lui Macron in Berlin
Getty

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmit un răspuns îndelung aşteptat la ambiţioasa solicitare a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de reformare a UE post-Brexit.

Angela Merkel a precizat că va face concesii în privinţa investiţiilor și va sprijini statele din zona euro care se confruntă cu probleme, transmit AFP şi Reuters.

Emmanuel Macron a formulat în numeroasele sale intervenţii o serie de idei privind reformarea UE post-Brexit. Pentru reforma zonei euro el insistă asupra unei împărţiri mai uniforme a riscurilor între statele care folosesc moneda comună, în principal prin crearea unui buget al zonei euro şi a unui Fond Monetar European, precum şi a unui post de ministru de finanţe şi a unui parlament al zonei euro, propuneri care până acum au fost primite cu rezerve la Berlin.

Răspunsul cancelarului german vine într-un moment de sporire a temerilor privind viitorul blocului comunitar, pe fondul turbulenţelor politice din Italia şi Spania şi a escaladării tensiunilor transatlantice.

Într-un interviu apărut duminică în publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Angela Merkel a declarat că Germania, principala economie a zonei euro, va sprijini un buget de investiţii, care nu poate fi mai mic "de zece miliarde de dolari", dar "este nevoie de o convergenţă economică mai rapidă între statele membre".

Citește și
putin merkel
Bild: De ce florile oferite de Putin lui Merkel reprezintă de fapt o jignire

Oficialul german a adăugat: "Trebuie să întărim capacitatea de investiţii cu ajutorul politicilor structurale suplimentare".

Angela Merkel s-a declarat de acord și cu propunerea lui Emmanuel Macron de a crea o forță de intervenție a UE, care să aibă ”o cultură militară și strategică comună”, deschizând calea astfel unei Germanii mai active pe partea de apărare.

Franţa şi Germania şi-au stabilit ca obiectiv ca până la summitul european din iunie să ajungă la un compromis nu doar privind reforma zonei euro, ci asupra unei reforme de ansamblu a Uniunii Europene post-Brexit, între statele membre existând însă numeroase divergenţe, cum este cazul revizuirii politicii de azil pentru migranţi.

În consecință, Angela Merkel pledează pentru standarde de azil comune în interiorul Uniunii Europene, o poliție de frontieră europeană și o agenție europeană care să evalueze cererile de azil.

De asemenea, cancelarul german vrea ca țările care refuză să primească refugiați să contribuie, în schimb, la alte responsabilități ale Uniunii Europene.

Zona euro are nevoie de un Fond Monetar European (FME) interguvernamental capabil să ofere statelor din zona euro care se confruntă cu probleme financiare linii de credit, dacă dificultăţile lor ameninţă întreaga regiune, a afirmat duminică Angela Merkel.

"Dacă întreaga zonă euro este în pericol, FME ar trebui să furnizeze credite pe termen lung pentru a ajuta statele. Astfel de împrumuturi ar putea avea scadenţa la 30 de ani şi ar fi condiţionate de implementarea unor reforme structurale cuprinzătoare. În plus, îmi pot imagina posibilitatea unei linii de credit pe termen scurt, de exemplu pe cinci ani, pentru a ajuta ţările care se confruntă cu dificultăţi din cauza circumstanţelor extraordinare", a explicat cancelarul german.

Luna trecută, Angela Merkel, a anunţat că sprijină propunerea ministrului de Finanţe, Olaf Scholz, ca Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro - să devină un instrument comun de protecţie, atât timp cât sunt reduse prima dată riscurile din bilanţurile băncilor naţionale.

"Opinia globală privind uniunea monetară este că în final ţările trebuie să fie responsabile (pentru acţiunile lor). Şi de aceea este corect să dezvoltăm şi mai mult ESM, să-i dăm responsabilităţi apropiate de cele ale unui fond monetar internaţional. Putem face asta în condiţiile noastre", a afirmat Angela Merkel în Parlamentul Germaniei.

În decembrie, Comisia Europeană a propus statelor membre să înfiinţeze în 2019 un Fond Monetar European (FME), având la bază cadrul juridic al Uniunii şi structura deja consacrată a Mecanismului European de Stabilitate. În ultimii ani, ESM a jucat un rol decisiv în garantarea stabilităţii zonei euro, ajutând statele membre să îşi recapete sau să îşi menţină accesul pe pieţele obligaţiunilor suverane. FME ar urma să se bazeze pe arhitectura actuală a ESM, menţinând, în esenţă, structurile financiare şi instituţionale actuale ale ESM, inclusiv în ceea ce priveşte rolul jucat de parlamentele naţionale. Astfel, acesta ar continua să sprijine statele membre din zona euro care se confruntă cu dificultăţi financiare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ofertă din Rusia pentru Adrian Mutu! Ce răspuns a dat
NEWS ALERT Ofertă din Rusia pentru Adrian Mutu! Ce răspuns a dat
Citește și...
Merkel și Macron încearcă să convingă Rusia și China să salveze acordul nuclear iranian
Merkel și Macron încearcă să convingă Rusia și China să salveze acordul nuclear iranian

După ce n-au reuşit să-l convingă pe Donald Trump să rămână în acordul nuclear cu Iranul, europenii încearcă acum să salveze ce se mai poate.

Bild: De ce florile oferite de Putin lui Merkel reprezintă de fapt o jignire
Bild: De ce florile oferite de Putin lui Merkel reprezintă de fapt o jignire

Un jurnalist de la Bild a văzut drept "un mesaj ascuns" în buchetul de flori pe care Putin i l-a oferit lui Merkel la întâlnirea pe care cei doi lideri au avut-o vineri la Soci.

Politica Angelei Merkel privind refugiații, denunțată la Curtea Supremă a Germaniei
Politica Angelei Merkel privind refugiații, denunțată la Curtea Supremă a Germaniei

Partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a depus o plângere la Curtea Supremă împotriva politicii ușilor deschide față de refugiați, dusă de cancelarul Angela Merkel, motivând că reprezintă o încălcare a Constituției Germaniei.

Preşedintele PNL, vizită în Germania. Ludovic Orban se va întâlni luni cu Angela Merkel
Preşedintele PNL, vizită în Germania. Ludovic Orban se va întâlni luni cu Angela Merkel

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, se află în perioada 13-16 mai într-o vizită oficială în Germania, el urmând să se întâlnească luni cu cancelarul Angela Merkel.

Recomandări
Cătălin Drulă: ”Așa arată o democrație suspendată, condusă de un regim eșuat. N-au înțeles nimic”
Cătălin Drulă: ”Așa arată o democrație suspendată, condusă de un regim eșuat. N-au înțeles nimic”

Fostul președinte al USR, Cătălin Drulă, lansează acuzații dure la adresa Guvernului PSD-PNL, susținând că ”România nu mai este o țară cu democrație funcțională”.  

Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor
Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor

Cazurile de gripă și viroze respiratorii la copii sunt tot mai multe în fiecare săptămână. În spitalele de pediatrie cu greu se mai găsesc locuri pentru pacienți, iar medicii se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor.

Sebastian Stan a câștigat Globul de Aur cu „A Different Man”. Cuvinte emoționante pentru țara noastră: „România, te iubesc!
Sebastian Stan a câștigat Globul de Aur cu „A Different Man”. Cuvinte emoționante pentru țara noastră: „România, te iubesc!"

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat duminică seară, în cadrul celei de a 82-a ediţii a Globurilor de Aur, premiul pentru cel mai bun actor într-un film de comedie /musical.