Meduze cu 1,8 m diametru terorizeaza pescarii japonezi!
Meduzele uriase care populeaza apele Marii Japoniei fac pagube semnificative satelor de pe coasta, lasand in urma bunuri devastate si oameni disperati.
Desi par desprinse dintr-un film SF, meduzele sunt cat se poate de reale si reprezinta un adevarat cosmar pentru pescarii japonezi.
Creaturile marine uriase, denumite meduzele Nomura, pot atinge o greutate de peste 200 kg si un diametru de pana la 1.8 metri. Cercetatorii sunt de parere ca ele provin din Marea Galbena si apele chinezesti, insa din anul 2005 curentii oceanici le aduc in Marea Japoniei.
Monty Williams, un biolog marin american, crede ca meduzele ajung sa aiba asemenea dimensiuni pe masura ce sunt transportate de catre curenti. El considera ca motivul pentru care se prind in plasele pescarilor este ca ele inoata in grupuri mari, fiindu-le astfel greu sa evite capcanele.
Desi sunt spectaculoase prin dimensiunea lor, sunt extrem de periculoase pentru satenii ce locuiesc de-a lungul coastei japoneze, care au vazut in trecut obiceiurile distructive ale acestor creaturi colosale. Atat in 2005, cat si in 2007, au avut loc invazii de meduze si, deoarece acestea au fost de curand vazute in Marea Japoniei, pescarii se pregatesc pentru un nou val devastator in aceasta vara.
Atunci cand se prind in plase, meduzele le rup, le gauresc si distrug legaturile. Pescarii folosesc adesea plase complicate, cu structura labirintica, ce se intind pe sute de kilometri, iar atunci cand bancurile de meduzele le smulg, rezultatele sunt devastatoare.
Williams a declarat ca "intregi comunitati de pescari detin aceste plase, ceea ce inseamna ca ruperea lor reprezinta de fapt o catastrofa pentru toata comunitatea."
Vestea buna este ca, avand experienta atacurilor trecute, Japonia poate acum preveni din timp pescarii. Desi risca sa piarda capturi semnificative, acestia pot macar sa-si salveze pretioasele plase de la invazia meduzelor uriase.
Ramane insa neclar motivul pentru care meduzele Nomura au ajuns in ultimii ani in Marea Japoniei. Exista unele speculatii conform carora pescuitul abuziv, poluarea si ridicarea temperaturilor din ocean ar fi cauzele pentru care pestii care se hraneau cu acest tip de meduze au scazut numeric, producandu-se astfel inmultirea excesiva a meduzelor.