Cu o luna inaintea Jocurilor de la Soci au intrat in vigoare masuri de securitate fara precedent in istoria olimpica. De ieri, in perimetrul olimpic, au acces numai masinile cu autorizatii speciale.

Iar astazi, autoritatile ruse au anuntat "interzicerea totala" a lichidelor la bordul avioanelor de linie, chiar daca e vorba despre produse de igiena, cosmetice, medicamente sau diferite geluri.

Pentru prima data in istorie, Jocurile Olimpice de iarna se organizeaza intr-o statiune de la Marea Neagra, care se afla si la poalele Muntilor Caucaz, dar e cunoscuta mai ales pentru plajele sale.

Organizatorii s-au pregatit pentru vremea mai calduta si au pus, inca de asta-iarna, zapada la conservare. Si nu e exclus sa apeleze la "stocurile" tinute sub folii de protectie speciale, care reflecta caldura.

Pana una alta, ieri, cu exact o luna inainte de inceperea Jocurilor, organizatorii au inaugurat centrul de presa, la care vor fi acreditati mii de jurnalisti.

"Toti angajatii au ajuns la posturile lor. Succesul Jocurilor Olimpice va depinde exclusiv de efortul lor colectiv. Singurul lucru care ne ramane noua de facut este sa gazduim evenimentul. Soci este pregatit!", a spus Dmitry Cheryshenko, presedintele Comitetului de Organizare.

Cea mai importanta provocare ramane, insa, asigurarea scuritatatii. In total, 37.000 de politisti si militari vor fi mobilizati in orasul cu 350.000 de locuitori.

Semn ca amenintarea terorista ramane reala - anunta presa - Statele Unite ar fi pregatit planuri de evacure in cazul unor situatii de urgenta pentru echipele americane de schi si snowboard.

Vladimir Putin - care a supravegheat personal in ultimele zile pregatirile si masurile de securitate - a plecat de la Soci spre Sankt Petersburg, unde le-a facut o surpriza copiiilor din corul national.

"Trebuie sa marturisesc ca sunt surprins cum un cor de o mie de oameni poate suna ca un singur instrument", a spus el.

Acest cor, compus din copii veniti din toate colturile Rusiei, va iesi la rampa la ceremonia de inchidere a Jocurilor Olimpice.