Mărturia înspăimântătoare a unui supraviețuitor al atacului din Germania. „Avea o gaură în gât”


Ultimul update: Sambata 22 Februarie 2020 09:53
Data publicarii: Sambata 22 Februarie 2020 08:27
Categorie: Stiri externe

Întreaga comunitate din oraşul german Hanau este şocată de atacul în care şi-au pierdut viaţa nouă persoane - cele mai multe dintre ele musulmane.

Oamenii spun că, în ultima vreme, manifestările xenofobe au luat amploare şi acum se tem să nu aibă loc alte atacuri.

Asasinul, un german de 43 de ani, cu convingeri de extremă-dreapta, a deschis focul în două baruri frecventate de turci.

Pe străzile din Hanau, sute de oameni au participat la un marș în amintirea victimelor atacului de miercuri. Cei mai mulţi dintre cei ucişi sunt imigranţi turci sau germani de origine kurdă. Rudele şi apropiaţii lor s-au adunat la moscheea din localitate şi s-au rugat pentru ei.

Imam Fevzi Hocuk: „Durerea pe care am simţit-o... Ne rugăm la Dumnezeu să nu mai trecem prin asta vreodată. Suntem alături de familiile fraţilor noştri şi ne rugăm să aibă putere."

Un bărbat care a rupraviețuit atacului spune că iniţial a crezut că cineva trage cu gloanţe oarbe în afara restaurantului în care lua masa. A scăpat cu două răni uşoare, dar este încă șocat de episodul trăit.

Piter Minnemann, supravieţuitor: A deschis focul, şi-a descărcat încărcătorul, apoi s-a lăsat tăcerea. A ieşit afară ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Am deschis ochii, eram în viaţă, eram fericit. I-am întrebat pe cei din jur dacă erau bine şi Edris - nu ştiu dacă trăieşte, cred că a supravieţuit - avea o gaură în gât şi spunea „m-a nimerit, m-a nimerit".

Atacatorul a fost identificat drept Tobias Ratjen, un cetăţean german de 43 de ani. S-a sinucis în locuinţa lui, unde a fost găsit şi trupul fără viaţă al mamei sale, în vârstă de 70 de ani. Potrivit anchetatorilor, individul avea convingeri de extremă-dreapta şi, înaintea atacului, a postat pe internet un manifest rasist. Pentru imigranţii stabiliţi în Hanau, viitorul este unul sumbru - mai ales că, în ultima vreme, atacurile rasiste s-au înteţit.

Ahmed Oda, credincios: „În acest moment suntem atât de şocaţi de ceea ce s-a întâmplat încât nu ştim ce să facem. Cum să mergem mai departe?"

Credincios: „Lucrurile se înrăutăţesc. De exemplu, am găsit carne de porc în faţa moscheei. De ce ar face cineva aşa ceva? Nu are sens, nicio persoană normală nu ar face asta."

Pentru a preveni alte manifestări xenofobe sau atacuri îndreptate împotriva comunităţilor de imigranţi, autorităţile germane au anunţat că vor spori numărul patrulelor de poliţie în toată țara.

Tags: germania, atac, hanau,

VIDEO PROTVPLUS.RO