Martorii povestesc cum a fost batut Darius pana a intrat in coma: "A incercat sa fuga, dar tabara era incercuita"

Tabara de romi in Franta

Tanarul etnic rom de origine romana batut cu bestitalitate la Pierrefitte pe 13 iunie a incercat sa fuga de agresori, dar acestia au incercuit tabara, au declarat martori pentru politia franceza, relateaza TF1 in pagina electronica de duminica.

Potrivit postului, totul pare ca a pornit de la o spargere. Vineri, pe 13 iunie, un copil in varsta de 11 ani surprinde un hot prin efractie undeva in departamentul Seine-Saint-Denis. Mai tarziu, seara, un tanar rom in varsta de 17 ani este gasit inconstient intr-un carucior de supermarket, cu fata extrem de tumefiata.

Prezentat mai intai sub numele de Darius, in varsta de 16 ani, ulterior s-a dovedit, potrivit unor surse concordante, ca se numeste de fapt Gheorghe, are 17 ani si a fugit dintr-un centru de psihiatrie din Romania, pentru a se alatura parintilor in Franta, pe teritoriul careia a patruns sub o identitate falsa.

Echipe de politie s-au intalnit cu Mariana si Victor, doi locuitori din tabara lui "Darius". In acea vineri, catre ora locala 18.00 (19.00, ora Romaniei), Victor aude niste tineri la intrarea in tabara. Inarmati cu bate, ei vor cu "Darius", de la care vor sa recupereze ceea ce a furat. Tanarul este cunoscut de politie. Cu noua zile inainte de drama, ar fi fost retinut de fortele de ordine dupa ce a incercat sa fure un televizor. Dupa ce locuitorii taberei refuza sa-l predea, grupul ameninta. "Vom veni dupa el", ar fi avertizat tinerii.

Doua ore mai tarziu, grupul revine in tabara. De aceasta data au mai multe arme. Martori citeaza arme automate, bate de baseball si sabii. "Erau vreo 20 de persoane, poate mai multe", potrivit unui martor. "Darius a incercat sa fuga peste gard, dar tinerii au incercuit tabara", potrivit aceleiasi surse. Astfel tanarul a fost prins si, sub amenintarea unui pistol, a fost urcat cu forta intr-o masina. In aceeasi seara, rapitorii i-au contactat telefonic pe parintii lui "Darius" in doua randuri. Ei au cerut o rascumparare in valoare de 15.000 de euro la primul apel, redusa la 5.000 de euro la al doilea. Mama tanarului ii cere proprietarului roman al unui garaj din vecinatate sa o ajute si sa negocieze cu rapitorii. "Le vom da tot ce a furat Darius", promite ea.

Citește și
Bogdan Mazuru
Razbunare personala sau ura impotriva romilor stabiliti in Franta? Reportaj CNN despre cazul tanarului batut cu salbaticie
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Dupa ce se duce in La Cité des Poètes, un cartier-problema vecin cu tabara, proprietarul garajului da, intamplator, peste tanar. Baiatul zace inconstient in carucior, cu fata tumefiata. "Mi-a pierit glasul. Abia respira, dar traia", isí aminteste el. Proprietarul garajului incearca sa-l aduca in carucior pana in tabara, dar abandoneaza la coltul strazii si pleaca in cautarea parintilor. "Darius" este transportat imediat la Urgente, la Spitalul Lariboisière de la Paris. Primul examen de bilant este terifiant: fata tumefiata, dinti sparti, membre rupte. Tanarul a fost "linsat", probabil dupa ce a fost sechestrat intr-o pivnita, asa cum atesta funinginea neagra de pe corp.

Politia Judiciara din departamentul Seine-Saint-Denis a fost insarcinata cu ancheta deschisa pentru rapire, sechestrare si "acte de barbarie". Ancheta se anunta dificla, deoarece principalii martori refuza sa colaboreze, de frica represaliilor, potrivit TF1. Tanarul se afla, duminica, in continuare, intre viata si moarte. insa avocata familiei a declarat pentru Le Journal du Dimanche ca exista o "prima mica veste buna", si anume starea tanarului inregistreaza o usoara ameliorare. Medicii i-ar fi redus doza de sedativ care-l mentine intr-o coma indusa.

The Guardian, despre cazul Darius: Cuvantul "rom" a devenit sinonim cu "delincvent"

Cuvantul "rom" a devenit sinonim cu "delincvent" scrie The Guardian, analizand situatia romilor din Franta, dupa linsarea tanarului Darius, si citandu-l pe Damian Draghici care spune ca nu intelege de ce romii sunt stigmatizati peste tot, ei avand nevoie, ca si ceilalti, sa munceasca si sa traiasca. "Nu inteleg de ce romii sunt atat de stigmatizati oriunde se duc. Suntem oameni ca toti ceilalti; avem nevoie sa dormim, sa ne hranim, sa muncim si sa traim...Cerem atat de mult?", spune muzicianul si europarlamentarul roman de origine roma Damian Draghici, intr-o declaratie pentru cotidianul britanic.

Potrivit The Guardian, atacul brutal asupra tanarului Darius a relevat tensiunile etnice din Franta. "Facand parte din problema mai mare a atitudinilor politice si sociale fata de imigranti in general, romii sunt cu siguranta o problema sociala foarte vizibila in capitala Frantei. Daca familiile cu bebelusi si copii mici care dorm in statiile de autobuz din pietele simbol ale orasului, precum Place de la République si Place de la Bastille, pe ploaie, frig crancen sau vreme buna, inspira un anumit grad de mila publica, perceptia altor grupuri este mai putin pozitiva", noteaza publicatia.

Jurnalistii britanici scriu ca este ilegal sa se colecteze date pe criteriul etniei in Franta, astfel ca nu exista dovezi ca gastile de copii care navalesc pe langa turisti sa fure chiar sunt romi. Dar, "pentru ca cuvantul 'rom' a devenit sinonim cu mic infractor sau delincvent, perceptia publica este ca asa se si intampla", se mai spune in articolul citat. Pe de alta parte, The Guardian atrage atentia ca exista o primarie, in zona in care traieste si Darius, care "incearca sa iasa din tiparele rasiste".

Orasul Aubervilliers, din departamentul Seine-Saint-Denis, zona in care se crede ca traiesc cel putin jumatate din cei 20.000 de romi care ar fi in Franta, este o aglomerare de suburbii de muncitori, cunoscuta ca "centura rosie" a Parisului, reprezentand unul dintre ultimele bastioane ale comunismului din Franta. Aici, primaria implementeaza politici prin care incearca sa ii ia pe romi din taberele improvizate si sa ii mute in locuinte sociale, iar pe copiii lor sa ii trimita la scoala. "Problema romilor este ca un cartof fierbinte; toata lumea incearca sa trimita problema in alta parte. Ceea ce facem noi este ca o picatura in ocean, dar trebuie sa ne comportam si sa actionam cu un anumit grad de compasiune. E greu sa vinzi asta electoratului si costa. Este un risc politic, dar primarul si politicienii nostri au avut curajul sa si-l asume pentru ca este lucrul corect, singurul lucru de facut", a declarat Nassima Kleit, consiliera a primarului comunist Pascal Beaudet din Aubervilliers.

Ea a mai declarat ca nu se poate spune ca nu sunt infractori printre romi si ca este evident ca trebuie schimbate aspectele culturale care fac ca parinti romi sa isi trimita copiii la cersit sau la furat. "Dar nu putem face acest lucru decat educandu-i si scotandu-i din acele cocioabe si ducandu-i in locuri unde sa poata trai cu demnitate. si apoi, ce fac daca nu au slujbe, deci nici bani pentru mancare si nicio sansa sa obtina ceva?", a mai spus Kleit.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Medici: starea tanarului batut in Franta se amelioreaza. Paris - orasul in care cuvantul
Medici: starea tanarului batut in Franta se amelioreaza. Paris - orasul in care cuvantul "rom" e sinonim cu "delincvent"

Cuvantul "rom" a devenit sinonim cu "delincvent" scrie The Guardian, analizand situatia romilor din Franta, dupa ce un baiat de etnie roma, a fost bagat in coma in Paris.

Razbunare personala sau ura impotriva romilor stabiliti in Franta? Reportaj CNN despre cazul tanarului batut cu salbaticie
Razbunare personala sau ura impotriva romilor stabiliti in Franta? Reportaj CNN despre cazul tanarului batut cu salbaticie

Povestea lui Darius, adolescentul rom batut cu salbaticie in Franta, a socat intreaga lume. Reactiile internationale nu au intarziat sa apara, iar o echipa CNN a mers in localitatea Pierre sur Seinne pentru a afla ce s-a intamplat.

EXCLUSIV. Primele imagini cu romanul rupt in bataie la Paris. Cum a fost gasit in caruciorul de supermarket
EXCLUSIV. Primele imagini cu romanul rupt in bataie la Paris. Cum a fost gasit in caruciorul de supermarket

La 5 zile dupa ce un tanar roman de etnie roma a fost batut cu bestialitate langa Paris de niste necunoscuti, autoritatile franceze cauta in continuare vinovatii.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO
Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO

Scandal uriaș în localitatea Brădeni din juțelul Sibiu, după ce Dan Braga, candidatul PSD la primărie, a filmat în curțile familiei actualului edil, fără să-i ceară acordul acestuia.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.