Mars de solidaritate in fata magazinului romanesc incendiat in Norwich. Mesajele de sustinere lasate de zeci de britanici

magazin Norwich

Peste o suta de britanici au luat parte la un miting de solidaritate, in fata magazinului romanesc incendiat in Norwich.

Mesaje de solidaritate din partea britanicilor au fost agatate de vitrina distrusa a magazinului romanesc din Norwich, care a fost vizat de un atac cu torte incendiarea in primele ore zilei de vineri, pe fondul sentimentelor rasiste care zguduie Marea Britanie dupa votul pentru iesirea din UE, relateaza news.ro citand publicatia Estern Daily Press.

Britanicii s-au adunat sambata de-a lungul strazii Magdalen din Norwich, pentru a-si arata sustinerea pentru patronul roman, a carui magazin a fost atacat. In timp ce autoritatile sunt reticente in a da o declaratie cu privire la motivele atacului, insa nu au eliminat posibilitatea unei motivatii xenofobe. Peste o suta de britanici au luat parte la marsul de solidaritate fata de comunitatea de imigranti din Norwich.

”Am avut o prezenta fantastica si este minunat sa vezi cati oameni sunt aici. Este foarte important sa ramanem impreuna pentru a le arata imigrantilor ca sunt bineveniti in Norwich”, a declarat organizatorul Jan McLachlan. Marsul de solidaritate a avut loc in ciuda vremii capricioase, iar sute de mesaje scrise, pe bucati de hartie in forma de inima, au fost lasate in vitrina distrusa a magazinului. Aceasta este doar una dintre initiativele care au avut loc dupa incendierea magazinului. In numai cateva ore, peste 26.000 de lire sterline au fost adunate din donatii.

Citește și
atac asupra unui magazin romanesc
Efectul BREXIT: un magazin romanesc a fost incendiat intr-un oras din Anglia. Cum au reactionat vecinii
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Fiica proprietarului, Andreea Abraham, in varsta de 23 de ani, a fost prezenta la marsul de solidaritate si le-a multumit tuturor pentru sustinerea demostrata. ”Am crezut ca vor veni poate 10 sau 20 de oameni. Dar cand am vazut toti acesti oameni, am fost surprinsa. Nu pot sa cred. Este un lucru foarte bun, nu doar pentru noi, dar pentru toata lumea, sa ramanem uniti in aceste momente”.

Magazinul va ramane, cel mai probabil, inschis in timpul saptamanii viitoare. Produsele au fost deteriorate, iar vitrina a fost acoperita cu un placaj de lemn, dupa ce atacatorii au aruncat cu o caramida in fereastra si au pornit un foc in interiorul magazinului. Autoritatile au sustinut ca ancheta este in desfasurare.

Ministerul Afacerilor Externe are in atentie acest incident izolat, care ar putea fi considerat ca avand caracter discriminatoriu. n acest sens, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Londra, MAE a solicitat autoritatilor britanice sa clarifice aceasta situatie si sa previna orice intensificare a tensiunilor sau a oricaror acte ostile la adresa cetatenilor romani din Marea Britanie”, informeaza MAE, care condamna orice manifestare extremisa sau discriminatorie la adresa cetatenilor romani. Totodata, ministerul multumeste comunitatii de afaceri din orasul bitanic, care s-a solidarizat cu familia de romani afectata de incident.
”Statul roman urmareste sa previna, prin cooperarea cu autoritatile britanice, o eventuala escaladare a actiunilor de intimidare la adresa cetatenilor romani si indeamna cetatenii romani care au cunostinta de astfel de incidente sa informeze atat autoritatile britanice competente, cat si Ambasada Romaniei la Londra”, mai transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Politia britanica a inregistrat o crestere cu peste 40% a numarului de infractiuni rasiste

Politia britanica a inregistrat o crestere cu peste 40% a numarului de infractiuni rasiste in ultimele saptamani ale lunii iunie, perioada in care a avut loc referendumul privind apartenenta la UE si cand campania s-a concentrat pe migratie. In total, fortele de politie din Marea Britanie au inregistrat 3.076 de “infractiuni si incidente rasiste” in perioada 16-30 iunie, cu 42% mai multe decat in aceeasi perioada a anului 2015, a anuntat vineri Consiliul Comandantilor Politiei. „Acum avem o imagine clara a cresterii numarului de infractiuni rasiste anuntate la nivel national si putem vedea o crestere abrupta in ultimele saptamani”, a declarat comandantul adjunct Mark Hamilton, insarcinat cu infractiunile rasiste in cadrul Consiliului.

Incidentele anuntate zilnic au atins nivelul maxim, de 289, pe 25 iunie, a doua zi dupa anuntarea rezultatelor referendumului. Potrivit Consiliului, de atunci numarul acestui tip de infractiuni a scazut semnificativ. Insa Politia si presa locala au anuntat si alte incidente, aparent inspirate de Brexit, inclusiv amenintari vizand cel putin doi politicieni de culoare. Intr-unul dintre cele mai grave cazuri, autoritatile ancheteaza incendierea unei magazii a unei familii poloneze din orasul Plymouth, din sud-vestul tarii. “La scurt timp dupa izbucnirea incendiului, ocupantii proprietatii, care sunt originari din Polonia, au descoperit o scrisoare de amenintare care le era adresata”, a anuntat Politia din Devon si Cornwall. In mesaj, imigrantii erau amenintati ca familia lor va urma, daca nu se intorc in tara lor.

O alta incendiere a avut loc la o macelarie halal din Walsall din West Midlands, saptamana trecuta. Nazir Ahmed, un membru musulman al Camerei Lorzilor, camera superioara a Parlamentului, a primit un plic care continea o nota rasista si o pudra alba care nu era toxica. In nota, parlamentarul era numit “gunoi pakistanez”. Cel putin trei moschei din Londra au primit mesaje similare si plicuri cu praf alb. Politicianul pro-UE David Lammy, de culoare, a anuntat ca a contactat politia la inceputul acestei saptamani dupa ce a fost amenintat si insultat, pentru ca a cerut ca Brexitul sa nu poata avea loc fara un vot in Parlament in acest sens.
 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Britanicii nu au ramas indiferenti. Reactia romanilor al caror magazin de produse traditionale a fost incendiat dupa BREXIT
Britanicii nu au ramas indiferenti. Reactia romanilor al caror magazin de produse traditionale a fost incendiat dupa BREXIT

Sute de britanici i-au sarit in ajutor proprietarei magazinului de produse traditionale romanesti care ar fi fost tinta unui atac in orasul Norwich din estul Angliei.

Efectul BREXIT: un magazin romanesc a fost incendiat intr-un oras din Anglia. Cum au reactionat vecinii
Efectul BREXIT: un magazin romanesc a fost incendiat intr-un oras din Anglia. Cum au reactionat vecinii

Ancheta in orasul Norwich din estul Angliei, dupa ce un magazin de produse traditionale romanesti ar fi fost tinta unui atac.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.